Ormoško odlagališče komunalnih odpadkov Dobrava ima uporabno dovoljenje le še do konca tega leta, zato bo treba poiskati novo rešitev, ki jo občina vidi v gradnji regionalnega centra za ravnanje z odpadki. Foto: Danijel Poslek
Ormoško odlagališče komunalnih odpadkov Dobrava ima uporabno dovoljenje le še do konca tega leta, zato bo treba poiskati novo rešitev, ki jo občina vidi v gradnji regionalnega centra za ravnanje z odpadki. Foto: Danijel Poslek
Ormož
Ponedeljkova razprava ni prinesla zbližanja stališč. Foto: Danijel Poslek

Ormoško odlagališče komunalnih odpadkov Dobrava ima uporabno dovoljenje le še do konca tega leta, zato bo treba poiskati novo rešitev, ki jo občina vidi v gradnji regionalnega centra za ravnanje z odpadki. A nekaj sto občank in občanov temu glasno nasprotuje, zato je sinoči potekala tudi javna predstavitev projekta, ki pa zbližanja stališč ni prinesla. Predstavitve so se večinoma udeležili nasprotniki projekta, ki so župana Alojza Soka skušali prepričati, da novega odlagališča ne bodo dovolili. "Mi odločno nasprotujemo temu smetišču. In ne držati fige v žepu ter peljati projekta naprej, ker smetišča v Ormožu ne bo," je mnenje jasno izrazil eden izmed krajanov Janko Kosi.

"Zaradi projekta bo naš kraj umrl. Mladi se bodo izselili, saj ne morejo živeti v kraju, kjer je vsak dan smrad. Vem, da tudi najboljša tehnologija in infrastruktura ne moreta preprečiti smradu, in kraj, ki je degradiran s smetmi, se ne more razvijati in stagnira," je prepričan Davorin Korpar, ki je župana tudi pozval, naj občinska uprava takoj opusti vsa prizadevanja za nadaljevanje projekta.

Nekatere občane moti tudi pomanjkanje informacij glede finančne konstrukcije projekta. "Moti me to, da mi niste povedali, koliko bom plačeval odvoz smeti jaz, koliko moji otroci in tako dalje. Najprej dajte številko na mizo in potem se lahko pogovarjamo, ali smetišče bo ali ne bo," je župana Soka pozval Bogomir Luci.

Ni dovolj populacije za upravičenost projekta
Da je težav pri morebitni izvedbi projekta sicer veliko, je priznal tudi župan Alojz Sok, prva je ta, da za zdaj ni dovolj populacije za upravičenost projekta. "Če bi prišlo do te rešitve, potem imamo problem števila prebivalcev, saj zdaj nimamo kritične mase, ki bi upravičevala projekt. Če bi imeli to kritično maso, pa imamo tudi problem dobiti sredstva. Občina teh sredstev nima in se tudi za kaj takega ne bo zadolžila," je občankam in občanom pojasnil Sok, ki kljub vsemu podpira izvedbo projekta, saj, kot pravi, Ormož odlagališče potrebuje, v nasprotnem bo smeti treba voziti drugam, kar pa bo bistveno dvignilo zneske na položnicah.

Da bo odvoz smeti v primeru opustitve projekta dražji, je zbrane opozoril tudi občinski svetnik Simon Kolmanič, a obenem pomiril, da se proti volji ljudi ne bodo postavljali. "Če se boste odločili, da to ni smiselno, se bodo stvari okrog projekta ustavile. Ampak potem ne sme biti obtoževanj v smislu, da bo nekdo rekel, da smo svetniki krivi za dražji odvoz smeti," je občane skušal pomiriti Kolmanič.

Kako se bo projekt razvijal naprej, za zdaj ni popolnoma jasno. Odločitev je v rokah občinskega sveta, namiguje pa se tudi na možnost referenduma, ki pa so mu nasprotniki odlagališča sinoči prav tako jasno nasprotovali.

Danijel Poslek, Radio Slovenija