Lokalne novice
(9)
V Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič so preteklo leto končali uspešno. Odprti pa sta še dve pravdi s podizvajalci v zadevi gradnje hotela Arija. Foto: Radio Koper

Dodaj v

Na Debeli rtič prihaja nova ambulanta za otroke z avtizmom

Obravnavajo otroke z dihalnimi težavami in čezmerno težo
14. januar 2018 ob 13:08
Debeli rtič - MMC RTV SLO, Radio Koper

Po kratkem zaprtju zaradi vzdrževalnih del so vrata zdravilišča in letovišča na Debelem rtiču spet odprta. Letos napovedujejo nove projekte. Med drugim bodo prostore opuščenega bazena v domu Bor preuredili v novo učilnico za otroke.

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič so lani našteli rekordnih 92.600 prenočitev, kar je 10 odstotkov več kot leto prej. Na zdravljenju dihal, kože in po poškodbah je bilo 550 otrok, nam je povedala vodja zdravilišča Ana Žerjal. "Tukaj doživljamo res pomembne strukturne spremembe, saj je več kot 50 odstotkov otrok že mlajših od 6 let in jih spremljajo starši. Srečujemo otroke s hujšimi obolenji dihal."

Med zimskimi počitnicami pričakujejo novo skupino otrok s čezmerno težo. Gre za 16 otrok, ki se v zdravilišču naučijo zdrave izgube teže ter usvojijo pravila ustrezne prehrane in gibanja. To je pilotni projekt, v katerega so vključeni tudi starši in ga ministrstvo za zdravje financira za dve leti. Če bo prepoznalo splošno korist, bo financiranje postalo stalno. "Rezultati prve skupine so zelo dobri. Naša strokovna medicinska ekipa je z njimi zelo zadovoljna. Še posebno smo veseli zato, ker so po enem mesecu vsi otroci prišli na kontrolo z vsemi izpolnjenimi dnevniki."

V marcu nameravajo vzpostaviti še program za otroke z motnjami avtističnega spektra, še napoveduje Žerjalova. "K nam prihaja dr. Marta Macedoni Lukšič, ki odpira ambulanto za otroke z avtizmom."

V sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem razvijajo nove vsebine naravoslovnih programov za šole v naravi. Tudi letos pa pričakujejo najmanj 1300 otrok iz socialno šibkih okolij.

Mateja Brežan, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
našejenaše
# 14.01.2018 ob 17:38
Se strinjam, da postane Debeli Rtič tudi dom za otroke z avtizmom. A zakaj je potrebno v to zopet vključiti zdravnico s koncesijo? Zakaj država zopet financira zasebnike?
Tao3
# 14.01.2018 ob 13:37
Super novica.

Se spomnim, ko sem bil kot otrok na Debelem rtiču. NEPOZABNO.
firtoh
# 14.01.2018 ob 17:38
Imamo tudi odrasle avtiste,ki potisnjeni na rob družbe,ždijo po domovih za ostarele in občasno po psihiatričnih ustanovah.
nvk
# 14.01.2018 ob 17:00
Super zanje, se bolje pa bo, da se ga neha sprozati pri ljudeh v zacetku!

Takoj ko ozdravimo homoseksualnost. /s

Bo un /s za sarkazem dovolj? Lahko pa komentator nad mano razloži natanko kako se "sproža" avtizem v ljudeh, napačna barva nogavic morda?
Sorrento
# 15.01.2018 ob 15:09
Lukšičeva je samozvana alfa in omega strokovnjakinja glede avtizma, po lastni presoji ena in edina v Sloveniji. Ker pa je žena politika Lukšiča, si je takšen status tudi zlobirala.

Vsakega otroka, ki pride k njej, avtomatsko razglasi za avtista. Ko pa se jo kasneje sooči s strokovnimi protiargumenti, pa se začne nekaj izmotavati in relativizirati.

Gre za izrazito hladno in preračunljivo osebo, ki do otrok nima neke prave empatije, do nas staršev pa se sploh obnaša oholo in poniževalno.
are
# 15.01.2018 ob 17:23
Kdaj se bo pa za odrasle z motnjami avtističnega spektra začelo skrbet? Avtizem ne izgine, ko oseba dopolni 18 let.

SF0100 kdo se ne zaveda okolice in samega sebe? Si ti normalen?
SF0100
# 14.01.2018 ob 18:01
No v tujini ne bi najlepši del obale namenili tistim, ki se ne zavedajo svoje okolice in sami sebe...

Da so naše kao "dostopne" javne usluge za tiste s težavami "splošno" dostopne je pa tudi javno dejstvo. Po drugi strani pa so za otroke zgradili nadstandardni objekt, katerega vzdrževanje drago stane ima manj postelj, kot primerljivi objekti in predvsem priskledniki in personal zelo uživajo...

PS: Rakitna sameva... zakaj ne bi tja namestili ambulante za avtiste... aja premalo noben za gospo doktor s koncesijo, ki ima dobre zveze z Zvezo borcev, Rdečim Križem in SD. Aja žena od Lukšiča... ministra za šolstvo, ki je omogočil bonuse?

Meni gre na bruhanje kaj se dela v imenu zapostavljenih otrok.

PPS: Unicef Slovenija nameni za lastno delovanje _x_% od pridobljenega denarja za otroke. No novinarji, da vas vidim.
anity
# 14.01.2018 ob 14:04
Super zanje, se bolje pa bo, da se ga neha sprozati pri ljudeh v zacetku!
nvk
# 14.01.2018 ob 14:34
*takoj

Sicer pa fino, se mi zdi, da so avtisti pri nas dokaj zapostavljena skupina za razliko od uvoženih frizerjev.
Kazalo