V Dolenji vasi so že devetič pripravili Ocvirkijado. Foto: Goran Rovan
V Dolenji vasi so že devetič pripravili Ocvirkijado. Foto: Goran Rovan
false
Najizvirnejšo jed iz ocvirkov je letos pripravila Jožica Kavaš, ki jo je naslovila "V pripravljenosti". Foto: Goran Rovan
Dobrote iz ocvirkov

Tudi letos je v Dolenji vasi pri Krškem zadišalo po ocvirkih. Tamkajšnje Kulturno društvo Žarek je namreč že devetič pripravilo Ocvirkijado. Zato je bil tudi tokrat njihov večnamenski dom premajhen, da bi lahko sprejel vse, ki so se želeli udeležiti te zdaj že tradicionalne prireditve. Številni obiskovalci so lahko pred prireditvijo občudovali 47 jedi iz ocvirkov in jih na koncu tudi poskusili.

Letos so se mize spet šibile pod dobrotami. Tako ni manjkalo ocvirkov v kruhu, potici, pecivu, pogačah, zavitku, picah, rogljičkih in še kje, da jedi v obliki src, pletenic, prošjač, prašičkov in ptic niti ne omenjamo. Zato ima ocenjevalna komisija, ki jedi ne poskuša, ampak ocenjuje zgolj njihovo izvirnost, veliko dela. Tako kot po navadi so tudi letos razglasili tri najizvirnejše in najduhovitejše jedi iz ocvirkov. Izdelali so jih Jožica Kavaš iz Prekmurja ter Milica Vidmar in Jožica Omerzu.

Na prireditvi v prepolnem večnamenskem domu pa se znajo na račun ocvirkov tudi pošaliti. Tako je bila na odru humoristka Pišečka Mica, ki je čez nje rekla marsikatero pikro. O njih pa so člani dramske sekcije Veseli oder Kulturnega društva Žarek iz Dolenje vasi pripravili tudi skeč. V programu, ki ga je povezoval Tone Petrovič, pa so nastopili še domači ljudski pevci Ajda, harmonikarji, ljudski pevci in godci s Trebelnega, Ženski pevski zbor Prepelice. Zbranim se je predstavila tudi kmetica leta 2015 Lea Babič z Bizeljskega.

Na Ocvirkijadi pa ocvirke tudi cvrejo, letos so jih tam izdelali kar 40 kilogramov. Vsi razstavljeni izdelki so namreč po prireditvi na voljo obiskovalcem, da jih tudi poskusijo in sami ocenijo ter poplahnejo z domačim vinom. Tako da je večnamenski dom v kraju vsako leto premajhen. Ker je tako velik obisk, prireditev pa odmevna in dobro sprejeta, bodo prizadevni organizatorji Ocvirkijado pripravili tudi prihodnje leto. In to jubilejno, že deseto po vrsti.

Goran Rovan, TV Slovenija

Dobrote iz ocvirkov