Mestne ekovrtove so v Brežicah uredili šele z letošnjo vrtičkarsko sezono. Foto: Suzana Vahtarić
Mestne ekovrtove so v Brežicah uredili šele z letošnjo vrtičkarsko sezono. Foto: Suzana Vahtarić
Eko vrtovi v Brežicah
Pomagali so tudi otroci. Foto: Suzana Vahtarić

Simbolno zasaditev medovitih rastlin, ki privabljajo čebele, so ob pomoči članov iz društva Regrat opravili štiri in petletni vrtičkarji iz skupine 'Kapljice' iz bližnjega Vrtca Mavrica. Čebelarji so jim predstavili čebelice in opozorili na njihov pomen, ob dogodku pa so se otroci posladkali z domačim sokom, pecivom in domačim kruhom ter tudi tako spoznali pomembnost lokalno pridelane hrane.

Prvo v nizu dreves na omenjenih ekovrtovih so slovesno zasadili predsednica društva Regrat Barbara Sušin, direktor Komunale Brežice Aleksander Zupančič in župan Občine Brežice Ivan Molan. Seveda bo senco vrtičkarjem na marca letos urejenih skupnih vrtovih dajala lipa, zasadili so jo ob pesmi vrtičkarjev in pevcev iz Doma upokojencev Brežice.

Župan je čestital članom društva za promocijo pomena lokalne samooskrbe za dobro opravljeno delo in lično urejene vrtove. Predsednica Barbara Sušin pa je dejala, da so šele na začetku, saj so vrtove v izmeri 50 m2 ali manj komaj predali prvim približno dvajsetim lastnikom, ki zanje plačujejo simbolne najemnine.

Vrtove želijo še infrastrukturno urediti, ograditi in urediti skupne prostore, da bodo v ponos mestu, saj so v bližini mestnega središča, ob bolnišnici. Za vse, tako člane kot nečlane, organizirajo učne delavnice. Te dni bodo spoznavali vrtna tla in se naučili, kako prepoznati glavne značilnosti tal ter kako jih na naraven način izboljšati.

Zasaditev so hoteli opraviti že ob dnevu Zemlje, a jim vreme ni bilo naklonjeno, zato so jo izvedli ob dnevu evropskih parkov, ki ga zaznamujemo 24. maja. Dan je namenjen širjenju zavesti o pomenu varovanja biotske raznovrstnosti in trajnega razvoja na širših naravnih območjih.

Suzana Vahtarić, Radio Slovenija