Knežja mušnica je posebnost letošnje razstave. Foto: Lavra Peršolja
Knežja mušnica je posebnost letošnje razstave. Foto: Lavra Peršolja
Razstava
Razstavo je organiziralo Gobarsko društvo Nova Gorica. Foto: Lavra Peršolja
Razstava
Gobe bodo na ogled do 7. oktobra. Foto: Lavra Peršolja

Letošnja tradicionalna razstava gob v Solkanu je še posebej bogata. Kar 183 primerkov si lahko ogledate še do srede, 7. oktobra. Okoli trideset članov Gobarskega društva Nova Gorica je pretekli konec tedna v Trnovskem gozdu, na Banjšicah, v Trebuši, Vipavski dolini vse do Nanosa in spodnjega Krasa našlo in nabralo raznovrstne primerke gliv. Tudi zelo redke. Med njimi je največja posebnost letošnje razstave knežja mušnica - Amaníta caesárea. Gobarji je na teh območjih v tem letnem času že dolgo niso srečali …

Tudi žardona, blagva, karželj
Knežja mušnica je ena najlepših evropskih mušnic z oranžno-rdečim svetlečim klobukom, zlatorumenimi lističi in betom, rumenkastim mesom ter široko belo jajčasto lupino, iz katere se razvije trosnjak. Gabrijel Seljak, determinator gob, je povedal: "Za knežjo mušnico so poznana še različna domača imena, kot na primer žordana, karželjali blagva. To redko in zavarovano gobo največkrat najdemo na obrobjih svetlih listnatih gozdov, predvsem v predelih z milejšim podnebjem, značilnim za vinorodne kraje." Gabrijel Seljak sicer že vrsto let skrbi za ustrezno determinacijo razstavljenih gliv.

Nabiranje zavarovanih gob pod posebnimi pogoji
Jaka Čeferin, predsednik goriškega gobarskega društva, je razložil, pod katerimi pogoji lahko nabirate redke zavarovane gobe: "Na podlagi posebnega dovoljenja ministrstva za okolje in prostor je za potrebe razstav mogoče nabrati tudi zavarovane vrste gob. Pri tem pa moramo zagotoviti, da se na večjem rastišču iz narave odvzamejo največ trije trosnjaki, na rastišču z najmanj tremi gobami pa največ enega. Pri rastišču z eno samo zavarovano gobo pa se iz narave lahko odvzame le del trosnjaka, in sicer tako, da lahko preostali del trosnjaka dozori v naravi."

Jurčkov in gobanov bolj malo
Z letošnjo gobjo bero so člani goriškega društva zadovoljni, saj jim je uspelo zbrati in ustrezno determinirati kar 183 različnih primerkov gob, ki so jih z ustreznimi označbami tudi postavili na razstavo. "Letos smo bili pri nabiranju uspešni, saj nam je skupaj kljub vetru, ki je v zadnjih dneh sušil tudi gozdno podrast, uspelo zbrati nad pričakovanji pestro zbirko različnih primerkov. Gobanov, jurčkov in drugih užitnih gliv, ki se pogosto znajdejo na naših jedilnikih, žal ni bilo zaslediti v večjem obsegu. Z nabiranjem pa smo se omejili na obronke gozdov in travnikov, saj so gozdne poti ponekod zaradi zimskega žleda še vedno težko prehodne in manj varne," je povedal Ivan Bratuž, tajnik Gobarskega društva Nova Gorica.

Gobarsko srečanje na Nanosu
Razstavo gob na vrtu Hitovega hotela Sabotin si bo mogoče ogledati vse do srede, 7. oktobra, do poznih popoldanskih ur. Kot vsa leta doslej so v restavraciji hotela Sabotin pripravili tudi zanimivo kulinarično ponudbo jedi z gobami, ki jih bo mogoče pokusiti do nedelje, 11. oktobra. Prav v nedeljo Gobarsko društvo Nova Gorica vse člane vabi na gobarsko srečanje z vodenim nabiranjem gob na območju očaka Nanosa.