Na Kapiteljski njiivi arheologi izkopavajo že 28 let. Foto: Goran Rovan
Na Kapiteljski njiivi arheologi izkopavajo že 28 let. Foto: Goran Rovan
Borut Križ sodeluje na teh izkopavanjih že četrt stoletja. Foto: Goran Rovan
Prazgodovinsko grobišče v Novem mestu

Doslej so odkrili že skoraj 2000 grobov - 300 grobov je iz obdobja pozne bronaste dobe, skoraj 900 iz starejše in več kot 700 iz mlajše železne dobe.

Včasih so zaščitena arheološka izkopavanja na Kapiteljski njivi v Novem mestu, ki potekajo pod okriljem Dolenjskega muzeja, trajala po štiri mesece, zadnja leta le po mesec dni, saj denarja zanje ni. Letos so odkrili 15 keltskih in 7 starejšeželeznodobnih grobov. Borut Križ, arheolog iz Dolenjskega muzeja, ki je tudi letos vodja izkopavanj, sam pa pravi, da že celih 25 let poletje preživlja na tem bogatem arheološkem najdišču, na katerem so odkrili že dva tisoč grobov. Ob tem dodaja: »Grobišče pa še vedno nismo raziskali v celoti. Na vseh robovih poskušamo nadaljevati delo tako, da bi ugotovili, kje je rob grobišča, kje se konča. Vendar moramo ponovno poudariti, da tudi letos nismo naleteli na rob, ampak da se grobovi nadaljujejo tudi še naprej

Križ ob tem opozarja, da najdišče leži na nekdanji kmetijski površini, kjer ostanki škropiv in gnojil v zemlji ustvarjajo kemično mešanico, ki v kombinaciji s kislim dežjem predvsem bronaste in železne predmete zadnja leta vse bolj razjeda, nekatere skoraj do nerazpoznavnosti. Zato bi morali izkopavanja pospešiti, saj bodo najdbe sicer propadle in izginile za vedno. Letos so opazili, da so grobišče poškodovali tudi italijanski vojaki, ki so med drugo svetovno vojno na njem izkopali obrambne vkope in bunkerje, svoje pa je naredilo tudi poznejše polaganje kabelskih vodov na tem območju.

Letos so nadaljevali raziskovanje 43. prazgodovinske rodovne gomile na severozahodnem pobočju griča s Kapiteljsko njivo s skeletnimi grobovi iz 8. in 7. stoletja pred našim štetjem, na njegovem temenu pa z raziskovanjem keltskega grobišča z žarnimi grobovi iz 2. stoletja pred našim štetjem, ki pripadajo nekdanjim keltskim prebivalcem. Keltski grobovi, ki so sicer manjši, so vsebovali lončene žare s pepelom umrlih, v njih pa so našli tri železne meče v železnih nožnicah, več železnih sulic, železnih nožev in nekaj bojnih nožev, več lončenine, nakit iz steklenih jagod ter drugo arheološko gradivo.

Letošnja arheološka izkopavanja Kapiteljske njive sta tako kot že nekaj časa denarno podprla Dolenjski muzej in Mestna občina Novo mesto, čeprav bi ta dela morala financirati država. Na Ministrstvu za kulturo so jim obljubili, da bodo zanje namenili nekaj denarja, vendar pogodba o tem še vedno ni podpisana. Arheologi upajo, da bodo obljubljeno dobili in da se ne bo zgodilo tako kot lani, ko Ministrstvo za kulturo, kljub obljubi ni nakazalo niti evra za arheološka izkopavanja.

Za MMC Goran Rovan

Prazgodovinsko grobišče v Novem mestu