Sevniški planinci so ob 110-letnici društva uredili zelo zahtevno planinsko pot na Lisco. Foto: Goran Rovan
Sevniški planinci so ob 110-letnici društva uredili zelo zahtevno planinsko pot na Lisco. Foto: Goran Rovan
false
Planinci so nad novo pridobitvijo navdušeni. Foto: Goran Rovan
false
Sevniški planinci pa ob svojem jubileju 29. avgusta pripravljajo še veliko pohodniško prireditev z naslovom "Sevniški planinski maraton". Foto: Goran Rovan
110 let Planinskega društva Lisca Sevnica

Letos mineva 110 let od ustanovitve Posavske podružnice Slovenskega planinskega društva, ki je bila ustanovljena 5. oktobra 1905, njen naslednik pa je današnje Planinsko društvo Lisca Sevnica. Ob visokem jubileju so sevniški planinci aprila začeli urejati nove označene zelo zahtevne planinske poti na Lisco. Pot, ki je markirana, poteka po južnem pobočju Lisce in je zdaj že odprta.

"Nova zelo zahtevna planinska pot na Lisco je prva tovrstna v Posavju. Namenjena je bolj izkušenim planincem, pa tudi tistim, ki bi se radi seznanili z razmerami v visokogorju," pravi predsednik Planinskega društva Lisca Sevnica Rok Petančič in dodaja: "To pot smo uredili v sodelovanju s Komisijo za planinske poti PZS-ja in v sodelovanju in s pomočjo markacistov našega društva. Uredili smo jo pravzaprav na pobudo naših članov, ki so že prej, preden je bila urejena, zahajali gor po tem težjem, bolj plezalnem delu, po bolj krušljivih skalah."

Nova in dobro varovana pot na Lisco omogoča težji, a za marsikoga tudi privlačnejši dostop na Lisco, mnogim mladim pa predstavlja predvsem izziv in prvi stik s tovrstnimi planinskimi potmi. Pot adrenalinsko navdušeni pohodniki že pridno obiskujejo in je seveda markirana. Poteka po južnem pobočju Lisce nad vasjo Cirje, od koder vodi vse do Tončkovega doma na Lisci.

Pot so uredili, da bi bila varnejša. O njej pa Julita Hribar, ki jo je preplezala prvič, pove: "Ja, res je super. Danes smo jo šli prvič pogledat in je res krasna pot, malo adrenalinska, tako da malo previdnosti ne škodi. Ampak en dva tri si gor, sploh ne veš kdaj. Luštno, res, in jo priporočam." Tudi njen klubski kolega Tomaž Bukovinski iz Posavskega alpinističnega kluba PAK je podobnega mnenja: "Pot je kar zahtevna, ni ravno za vsakega nedeljskega pohodnika, ampak bi jo vseeno priporočal vsem, da jo preizkusijo. Se mi zdi pa zelo zahtevna ferata in je res vredna obiska."

Več o novi pridobitvi so sevniški planinci zapisali na svoji spletni strani, kjer lahko med drugim preberete: "Del poti je opremljen z varovali in je sestavljen iz 5 raztežajev (delov, varovanih z jeklenico, nameščenimi klini, stopi) skupne dolžine 123 m. Ocenjena težavnost je povprečno B/C, zadnji raztežaj med D/E. Posebnost poti je, da lahko iz vsakega težjega dela sestopite in ga obhodite po lažji poti. Pot je opremljena z novejšo tehniko, večjimi razmiki in manjšo napetostjo jeklenice ter amortizacijsko zanko. Za hojo po poti je obvezna uporaba samovarovalnega kompleta, priporočamo tudi uporabo rokavic."

Sevniški planinci pa ob svojem jubileju 29. avgusta pripravljajo še veliko pohodniško prireditev z naslovom Sevniški planinski maraton. Predsednik Planinskega društva o tem pove: "Pripravili smo šest različnih pohodnih poti, za otroke, družine, pa tudi za bolj izkušene dolgoprogaše, vse od 6 do 67 km dolžine, ki potekajo pretežno po Sevniški planinski poti. V osnovi je to pohodno rekreativna prireditev, samo ena pot, najdaljša, bo nagrajena za hitrost. Pričakujemo kar lepo udeležbo, tudi iz tujine že imamo nekaj potrditev." Pohodniki bodo lahko sami izbirali med različnimi planinskimi potmi, lahko pa se bodo iz Sevnice povzpeli tudi na 947 metrov visoko Lisco, ki je najbolj priljubljena izletniška točka v Posavju.

Goran Rovan, TV Slovenija

110 let Planinskega društva Lisca Sevnica