Dozdajšnji predsedniki Prforcenhausa, ki so se udeležili letošnjega občnega zbora. Foto: Goran Rovan
Dozdajšnji predsedniki Prforcenhausa, ki so se udeležili letošnjega občnega zbora. Foto: Goran Rovan
Novi predsednik Prforcenhausa je postal Klemen Sevšek. Foto: Goran Rovan
Prforcenhaus zavladal Kostanjevici na Krki

V Kostanjevici na Krki ostajajo zvesti svoji tradiciji, in to že 160 let. V pustnem času se v nekdanji Turistični kraljevini Kostanjevica, ki je zdaj ponovno postala občina, ljudje pozdravljajo z "Vesele praznike", imajo svojo vojsko - purgergardo, denarno enoto - kostanj, s katerim lahko med pustom plačujejo po gostilnah, pa tudi svojo pustno vlado - Prforcenhaus.

Vrhunec šelmarije, ki jo zadnja leta pripravlja Etnološko društvo Prforcenhaus, pa je zagotovo ponedeljkov občni zbor Prforcenhausa. Tega so v nekdanjem kulturnem domu, ki so ga pred leti porušili, pripravili kar po dvakrat, zdaj pa gostujejo v kostanjeviški osnovni šoli. Občni zbor se začne z baklado po mestnih ulicah in je nekakšna kabaretno-satirična prireditev, polna humorističnih skečev, plesa in glasbe. Na njem vsako leto podrobno obdelajo vse dogodke, ki so se zgodili med dvema pustnima obdobjema v dolenjskih Benetkah, še posebej pa si privoščijo krajevne posebneže, mestne veljake in druge povsem običajne krajane.

Tako so letos obdelali ukinitev banke in pošte ter poslovni projekt Kokošnjak slikarja Jožeta Marinča, temeljito oglodali občinsko upravo, še posebej podžupana Ladija Petretiča, se lotili poslovne cone in njenih velepodjetnikov, zelo pozorni pa so bili tudi do težav krajanov, ki so zaradi epidemije morali poiskati pomoč zdravnika. Seveda so obdelali tudi prihodnje občinske volitve in svoje bodoče kandidate ter smelo napovedali zmagovalca oziroma novega župana. Pravijo, da so se do zdaj vse njihove napovedi enkrat uresničile.

Na občnem zboru pa na najbolj neposreden in demokratičen način, z direktnim kontaktom in uporabo fizične sile, izvolili tudi novega predsednika. Tako je moral dozdajšnji predsednik, Toni Bizjak, s težkim srcem predati krono, plašč in žezlo novemu predsedniku. To je po vnaprej izgubljenem boju s purgergardo postal Klemen Sevšek, gostilničar iz gostilne Žolnir, ki je krajanom in članom Prforcenhausa obljubil, da bodo od zdaj žejni in lačni. Čeprav je funkcija predsednika Prforcenhausa častna in v Kostanjevici celo pomembnejša kot županska, pa se je številni izogibajo in zato niti ne prihajajo na občni zbor. Njegov mandat resda traja le eno leto, saj se sicer lahko prehitro pokvari in začne krasti. Predsednik mora biti tudi v dobri kondiciji – tako fizični kot psihični. Klemen, ki so ga že prekrstili v Klemema Prvega, je tako postal že 67. predsednik Prforcenhausa. Med njegovimi predsedniki je bila le ena predstavnica ženskega spola – Marija Rus leta 1948, in še to na prvih volitvah, v času informbiroja, ko verjetno pravila še niso bila jasno napisana.

Za MMC Goran Rovan

Prforcenhaus zavladal Kostanjevici na Krki