Maribor se pogreza v vse večje finančne težave. Foto: BoBo
Maribor se pogreza v vse večje finančne težave. Foto: BoBo


V skladišču humanitarne pomoči Rdečega križa v Mariboru so ta teden razdelili 1.242 prehranskih paketov, teden prej pa 582. "Razmere socialno ogroženih ljudi so iz dneva v dan težje, enako pa velja tudi za prejemnike nizkih pokojnin, še zaposlenih delavcev brez rednih mesečnih plač, delavcev, ki so jim podjetja šla v stečaj, in podobno," je pojasnil Kovačič. Zaloge jim zadoščajo za delitev pomoči enkrat tedensko. "Seveda pa so pričakovanja najmanj za 50 odstotkov večja, kot so naše možnosti," je dodal.

Upravičenci do pomoči so najbolj veseli enkratne finančne pomoči, ki jo lahko prejmejo enkrat letno. Gre za pomoč 50 evrov, največkrat za reševanje zdravstvenih potreb ljudi. "Ljudje nimajo dovolj denarja za najnujnejšo prehrano. Z enkratno finančno pomočjo lahko pomagamo le od sedmim do osmim odstotkom prosilcev, kar je zelo žalostno," je še povedal sekretar.

Vse več prošenj tudi za drva
Zato so zelo veseli donacij, kakršno jim je na začetku tega tedna namenilo podjetje Elektro Maribor. Že tretjič v letošnjem letu jim je nakazalo 1.500 evrov, s katerimi bodo v želji, da bi otrokom iz socialno ogroženih družin in osamljenim starejšim lahko vsaj za nekaj trenutkov polepšali praznike, nabavili vsaj 130 sladkih paketov.

"V preteklem letu smo z vsaj delno zagotovitvijo plačila ogrevanja oziroma z nakupom drv rešili 262 prošenj. Tudi letos imamo vse več prošenj za tovrstno pomoč," pa je povedal generalni tajnik mariborske Karitas Darko Bračun.

Tudi oni opažajo, da so se stiske še poglobile. Po navedbah predsednika mariborske Karitas Branka Mačka je opazno povečanje števila tistih, ki potrebujejo redno pomoč, in takih, ki prvič potrkajo na njihova vrata oziroma nekaj let niso bili prejemniki pomoči. Vse večja je tudi težava funkcionalne nepismenosti na področju uveljavljanja pravic iz socialnih transferjev.