S toplejšim vremenom so se tudi na pomurske ceste vrnili  motoristi, zato poziv k previdnosti ne bo odveč. Foto: Goran Rovan
S toplejšim vremenom so se tudi na pomurske ceste vrnili motoristi, zato poziv k previdnosti ne bo odveč. Foto: Goran Rovan
Policija
Največ nesreč se zgodi prav na začetku motoristične sezone, ko nekateri še niso ''pripravljeni'' na pasti, ki jih čakajo v prometu. V prvih pomladanskih dneh so namreč na motoriste premalo pozorni tudi vozniki osebnih vozil. Foto: MMC RTV SLO

''Lahko trdimo, da vožnja motornega kolesa ni več samo užitek, pač pa motor v Pomurju vse bolj postaja statusni simbol. In ker na splošno med vozniki motornih vozil opažamo vse več objestne vožnje in neupoštevanja tako formalnih kot neformalnih pravil vedenja v cestnem prometu, so pomurske ceste še vedno morišča," poudarja Srečko Šteiner z murskosoboške policijske uprave.

Številke so skrb vzbujajoče. V zadnjih 14 letih je na pomurskih cestah umrlo 22 voznikov motornih koles in 12 voznikov koles z motorjem, 136 jih je bilo hudo telesno poškodovanih, 276 pa lažje. Največ nesreč se zgodi prav na začetku motoristične sezone, ko nekateri še niso pripravljeni na pasti, ki jih čakajo v prometu. V prvih pomladanskih dneh so namreč na motoriste premalo pozorni tudi vozniki osebnih vozil. Med najnevarnejšimi odseki so še vedno glavna cesta med Mursko Soboto in Gederovci, glavna cesta med Križevci pri Ljutomeru in Ljutomerom ter med Mursko Soboto in Martjanci.

Šteiner poudarja, da za izboljšanje prometne varnosti še zdaleč nista dovolj izrečena globa in odvzem vozniškega dovoljenja, pač pa lahko k temu največ pripomore varno vedenje vseh udeležencev.

S ciljem, da letos med motoristi in njihovimi sopotniki ne bo smrtnih žrtev in da bo med motoristi manj kot osem hudo poškodovanih, so na policijski upravi začeli niz preventivnih dejavnosti - začenši s srečanjem, ki so se ga pred kratkim udeležili motoristi, predstavniki motoklubov, vzdrževalci cest in policisti sosednjih policijskih postaj.

Poleg uveljavljenih meritev hitrosti v prometu in poostrenih nadzorov ter preverjanja tehnične brezhibnosti motornih koles in koles z motorjem Šteiner pravi, da letos pripravljajo več preventivnih delavnic - zlasti na prostem na temo ''Izkušnja kot nasvet''. Prvo takšno srečanje z motoristi bo v soboto, 18. aprila, v Murski Soboti, drugo pa dan pozneje v Gornji Radgoni. Motoristom pa že zdaj svetujejo, naj bodo prve pomladanske vožnje posamične, ne skupinske in da naj pazijo na pečat, ki ga je na cestah pustila zima – luknje in razpoke v asfaltu ter pesek na in ob robu cest.

Cirila Sever, RTV Slovenija