Sistematski pregledi petletnikov zajemajo tudi pregled govora in jezika, vendar ga v številnih slovenskih regijah zaradi kadrovskega primanjkljaja ne opravlja logoped. Foto: MMC RTV SLO
Sistematski pregledi petletnikov zajemajo tudi pregled govora in jezika, vendar ga v številnih slovenskih regijah zaradi kadrovskega primanjkljaja ne opravlja logoped. Foto: MMC RTV SLO

Na Goriškem in tudi drugod je povpraševanje po logopedih - strokovnjakih, ki se ukvarjajo s preprečevanjem in odpravljanjem vseh vrst govornih napak - veliko. Usposobljen kader iščejo različne institucije, zanimanje za sicer zahteven študij logopedije je veliko, Pedagoška fakulteta v Ljubljani pa programa ne razpisuje vsako leto.

Sistematski pregledi petletnikov zajemajo tudi pregled govora in jezika, vendar ga v številnih slovenskih regijah zaradi kadrovskega primanjkljaja ne opravlja logoped. Težave imajo tudi v Zdravstvenem domu Nova Gorica, ki je zadolžen za logopedsko preventivo na območju severne Primorske. Pred časom so imeli dva logopeda, zdaj nimajo niti enega, ker je strokovna sodelavka, ki je ostala, do začetka januarja na porodniškem dopustu, pravi direktorica Petra Kokoravec. "Manjši del zapolnjujemo z upokojeno logopedinjo, ki za nas dela po pogodbi in obravnava otroke, ki imajo velike govorne motnje, vendar ne uspemo izvajati preventive," je povedala.

Otroke s težavami, ki zahtevajo celovitejšo obravnavo, napotujejo v Staro Goro, vendar je tam čakalna doba kar dolga. Strokovnjaka dejavno iščejo vsaj dve leti, pravi Kokoravčeva, kadra pa ni. "Najbrž je to povezano s tem, da se izobrazi premalo kadra," je še dodala Kokoravčeva.

Program le vsako drugo leto
Dekan Pedagoške fakultete v Ljubljani Janez Krek je pojasnil, da v program logopedije in surdopedagogike vpisujejo le vsako drugo leto, ker so možnosti za prakso omejene, potrebovali pa bi tudi več ustrezno usposobljenih predavateljev in vire financiranja.

Logopeda že dolgo iščejo v ajdovskem vrtcu, povečane potrebe po delu s strokovnjakom imajo tudi v vrtcu v Novi Gorici. Ker logopede potrebujejo tudi odrasli po poškodbah glave, se izkazujejo potrebe po novih močeh tudi v Stari Gori.

Zdenka Tomulić, Radio Koper