Pretovor zabojnikov je v obdobju januar-september znašal 687.000 kontejnerskih enot in je za devet odstotkov presegel količine primerljivega obdobja leta 2016. Foto: BoBo
Pretovor zabojnikov je v obdobju januar-september znašal 687.000 kontejnerskih enot in je za devet odstotkov presegel količine primerljivega obdobja leta 2016. Foto: BoBo
Luka Koper, pristanišče, dvigala, prvi pomol. Foto: MMC RTV SLO
Ladijski pretovor je v devetih mesecih znašal 18 milijonov ton blaga. Foto: BoBo
Prestavili glasovanje o nezaupnici uprave Luke Koper
Konec leta izredna skupščina delničarjev Luke Koper

Obrazložitev nadzornikov sloni na poročilu revizijske hiše, ki je po mnenju nadzornikov razkrila nepravilnosti in izpostavljenost visokim tveganjem pri delovanju družbe na področju sodelovanja z izvajalci pristaniških storitev.

Posebni revizor delničarje opozarja na sistemsko neurejenost na številnih delovnih področjih, za vodenje katerih je kot kolektivni organ odgovorna uprava družbe. Delničarji se bodo 28. decembra najprej seznanili s tem poročilom, nato razpravljali in odločali o zaupnici upravi, ki jo sestavljajo predsednik Dragomir Matič ter člana Irena Vincek in Andraž Novak.

Uprava bo na skupščini komentirala poročilo, povedala pa je že, da revizija nezakonitosti ni ugotovila in da Luka že spreminja način poslovanja z IPS-ji. Nadzorniki iz vrst zaposlenih so danes glasovali proti takšnemu sklicu skupščine.

Že več časa je jasno, da se bo morala ta uprava posloviti predčasno. Nadzorniki, ki jih vodi Rado Antolovič, so zdaj našli formulo, kako jo odpoklicati. Največji delničar - Slovenski državni holding - bo na skupščini zagotovo podprl nezaupnico, odpoklic bo verjetno sledil že dan pozneje, ko bodo o tem odločali nadzorniki. Še letos bo Luka dobila novo vodstvo. Spomnimo, da se je državni sekretar Jure Leben pred tedni samoiniciativno že srečal s predstavniki zaposlenih, včeraj pa tega, da prihaja v Luko, ni ne potrdil ne zanikal.

Letos s 40 milijoni dobička
Skupina Luka Koper je sicer v prvih devetih mesecih letos ustvarila 40 milijonov evrov čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja (EBIT) se je v primerjalnem obdobju zvišal za 15 odstotkov, na 44 milijonov evrov, so sporočili iz Luke.

Čisti prihodki od prodaje skupine so v obdobju od januarja do septembra znašali 159 milijonov evrov in so bili od doseženih v primerljivem obdobju preteklega leta višji za sedem odstotkov.

Ladijski pretovor skupine je v devetih mesecih znašal 18 milijonov ton blaga in je pretovor primerljivega obdobja preteklega leta presegel za devet odstotkov. V maju je bil dosežen rekorden mesečni ladijski pretovor v zgodovini družbe 2,3 milijona ton.

Pretovor zabojnikov je v obdobju januar-september znašal 687.000 kontejnerskih enot in je za devet odstotkov presegel količine primerljivega obdobja leta 2016. V juliju je bil tudi tukaj dosežen mesečni rekord - 81.000 pretovorjenih kontejnerskih enot.

V Luki Koper so v devetmesečju pretovorili tudi 522.000 avtomobilov, kar je tri odstotke manj kot v tem obdobju lani, so navedli.

15,5-odstotna dobičkonosnost kapitala
Za naložbe je skupina Luka Koper v obdobju od januarja do septembra namenila 32,5 milijona evrov. Število zaposlenih se je povečalo za tri odstotke oziroma 33 oseb, na 1.092 zaposlenih. Čista dobičkonosnost kapitala (ROE) pa je znašala 15,5 odstotka, kar je za 10 odstotkov oziroma za 1,4 odstotne točke več kot v tem obdobju lani.

Družba Luka Koper je medtem prihodke od prodaje v prvih devetih mesecih zvišala za 10 odstotkov, na 155,1 milijona evrov. Dobiček družbe iz poslovanja se je zvišal za 24 odstotkov, na 42,9 milijona evrov, čisti dobiček pa za 29 odstotkov, na 39 milijonov evrov.

V primerjavi z načrtom za devetmesečje so prihodki od prodaje družbe in skupine v skladu s tem načrtom, dobiček iz poslovanja pa je v obeh primerih 12 odstotkov višji. Čisti dobiček družbe načrte presega za 15 odstotkov, skupina pa je ustvarila 16 odstotkov več dobička, kot so načrtovali.

Prestavili glasovanje o nezaupnici uprave Luke Koper
Konec leta izredna skupščina delničarjev Luke Koper