Sklepno dejanje popotovanja nadangela Mihaela je seveda njegov polet nazaj na vrh piranskega zvonika. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Sklepno dejanje popotovanja nadangela Mihaela je seveda njegov polet nazaj na vrh piranskega zvonika. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Nadangel Mihael
Kip nadangela bedi nad Piranom od leta 1769. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

To 250 let staro plastiko iz bakrene pločevine so pripeljali nazaj v Piran po dobra dva meseca trajajočih restavratorskih delih. Da je potreben obnove, so sklenili po februarski burji, ki je del krila odnesla na Tartinijev trg. Figuro nadangela so odpeljali v Ljubljano, domov v Piran pa so ga vrnili še pravočasno za občinski praznik.

Sama obnova brez stroškov spusta in prevoza je stala okoli 25.000 evrov, denar pa so prispevali tako župnija kot občina in ministrstvo za kulturo.

Pri obnovi je bila glavni izziv odstranitev celotnega bakrenega plašča. Na ta način so prišli do skeletne konstrukcije, zaradi katere se je nadangel tudi moral spustiti na zemljo, je ob robu slovesnosti pojasnil vodja restavratorskih del Jože Drešar iz družbe Gnom. "Skeletno konstrukcijo je bilo treba dodatno ojačati, nekaj elementov zamenjati in potem seveda vračanje tega bakrenega plašča," je dodal.

Simbol, ki povezuje Pirančane
Kot pravi, je bakrena pločevina razmeroma dobro odporna proti vremenskim vplivom. Veliko je bilo narejenega že ob obnovi pred 110 leti, ko so zamenjali večino povrhnjice, ohranili pa spodnji del tunike, obraz, desno roko in prsni ter hrbtni del kipa.

Delo je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, piranski župnik Zorko Bajc pa je poudaril, da je nadangel Mihael postal ne samo del piranske vedute na vrhu zvonika, ampak "tudi močan simbol, ki resnično povezuje Pirančane". V zadnjih dveh mesecih je Bajc namreč opazil, koliko kip pomeni tako verujočim kot neverujočim: "Vsi so čutili eno veliko praznino nad Piranom."

To je tudi razlog, da so ljudem omogočili, da si kip ogledajo tudi od blizu in tako je od nedelje do ponedeljka stal na Tartinijevem trgu. "Ko sem videl, ko so angela sneli, kakšen odnos so imeli Pirančani, ko so prišli do njega, se ga dotikali z nekim spoštovanjem, sem rekel: zakaj pa ga ne bi, ko pride nazaj, sprejeli malo drugače, slovesno," je pojasnil župnik.

Namestitev nadangela na vrh zvonika s helikopterjem Slovenske vojske si lahko ogledate v spodnjem posnetku.