Mariborsko socialno trgovino obišče dnevno okoli 150 ljudi. Foto: BoBo
Mariborsko socialno trgovino obišče dnevno okoli 150 ljudi. Foto: BoBo

Do nakupa v t. i. trgovini odprtega srca, ki jo je na Zrkovski cesti postavilo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, so upravičene vse osebe, katerih mesečni prihodek ne presega 450 evrov. Ob predložitvi dokazila pa izpolnijo pristopno izjavo in dobijo kartico.

Za odprtje trgovine so pridobili nekaj manj kot 300.000 evrov sredstev iz Evropskega socialnega sklada. Ta lahko uporabijo do avgusta 2015, potem pa bo morala trgovina sama preživeti na trgu.

Nakupi pomagajo ohraniti občutek vrednosti
Po besedah direktorice Ive Poropat so v Sotri z odzivom zadovoljni: "Nakupi tem ljudem na nek način pomagajo tudi ohraniti občutek vrednosti in dostojanstva, saj hrano še vedno kupujejo in ne dobijo podarjene."

Poropatova je povedala, da so za zdaj razdelili nekaj več kot polovico od 5.000 vnaprej izdelanih kartic. Dnevno pa jih obišče okoli 150 kupcev. "Ne gre zanemariti dejstva, da je ljudem še vedno nerodno. Čutijo, da se na nek način izpostavljajo, ko pridejo v našo trgovino," je pojasnila Poropatova. Največ povpraševanja je po osnovnih živilih, kot so mlevski izdelki, kruh in krompir.

"Za marsikoga se je tako izboljšala dostopnost hrane, kajti v Mariboru je veliko število ljudi, ki se preživljajo z izredno nizkimi dohodki, zato je takšna trgovina prav gotovo dobrodošla. Zgodi se tudi, da pridejo v našo trgovino zgolj po prijazno besedo in stisk roke," je še povedala Poropatova.

Infotočka
Na dober odziv so naleteli tudi pri proizvajalcih. Izdelki, ki jih dostavljajo Sotri, so viški v proizvodnji oziroma v skladiščih in bi bili najverjetneje uničeni, če jih ne bi vzela trgovina. V Sotri pa so tudi vzpostavili informacijsko točko, kjer lahko kupci pridobijo podatke o različnih oblikah pomoči. Zbirajo in izmenjujejo tudi igrače ter oblačila za otroke.