Naselje Nokturno, Koper. Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper
Naselje Nokturno, Koper. Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper
Gurs
Geodetska uprava objavlja le še letna poročila. Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper

Gurs je objavil poročilo o nepremičninskem trgu v zadnjem letu. Cene stanovanj so se realno znižale že tretje leto zapored, padanje se je v zadnjem letu le še poglobilo. Lansko leto si bodo lastniki in najemniki zapomnili predvsem po pripravah na obdavčitev, ki pa je nato letos padla v vodo. Primorski nepremičninski trg je z več vidikov še vedno nekaj posebnega.

Padanje se nadaljuje ne glede na davek
Lani napovedana uvedba davka na nepremičnine korenitih vplivov na trg ni imela, opažajo na geodetski upravi, a je Aleš Prelovšek dodal: "Morda je deloma pripomogel le k zmanjšanju prometa v drugi polovici leta 2013, ko se se je že napovedoval sam davek."

"Lani sta se poglobila tako trend padanja prometa kot trend padanja cen: tako južna kot severna Primorska morda izstopata prav po tem, da so od leta 2008, ko so bile dosežene najvišje ravni cen stanovanjskih nepremičnin, cene najbolj padle. Tukaj govorimo že o padcih nad četrtino," je dejal Prelovšek.
Prelovšek opozarja, da trg ločuje nova stanovanja, ki se prodajajo bolje od nepremičnin nasedlih projektov: "S temi stanovanji se je pravzaprav dogajalo to, da se je po začetnih razprodajah, kjer so stečajni upravitelji že bistveno prilagodili cene in so tudi začeli uspešneje prodajati, prodaja tako rekoč zaustavila. Začela so se prenašati na Družbo za upravljanje terjatev bank."

Škarje ima v rokah slaba banka
Tudi na Primorskem bo ponudbo v prihodnje krojila slaba banka ali stečajni upravitelji Nokturna, Zelenega gaja, stavb pri koprskem sodišču in v izolskih Livadah. Skupaj bo v Kopru in Izoli nekega dne verjetno na voljo več kot 700 stanovanj.

"Ena varianta je tudi, da jih ne bo ponudila na trgu, ampak jih bo poskušala prodati v paketu, morda celo državi, skladom in tako naprej. Za drugo, tisto, kar bo šlo na trg, pa so rekli, da bodo počasi dozirali, da ne bi povzročili še večjega padca cen," je dejal predstavnik Gursa.

Manjši gradbinci so bolj prilagodljivi
Geodetska uprava opaža, da se po propadu velikih podjetij gradnje novih stanovanj oziroma hiš lotevajo tudi manjša gradbena podjetja, da ti cene prilagajajo povpraševanju in tako stavbe v doglednem času tudi prodajo. Obseg načrtovane gradnje se je lani, sodeč po podatkih o izdanih gradbenih dovoljenjih, prvič po petih letih povečal. A to velja predvsem za individualne hiše, in ne za večstanovanjske stavbe.
Več še v novici Radia Koper.