Ponudba Športnorekreacijskega centra Bonifika je že dober mesec dopolnjena z dvema novima nogometnima igriščema. Foto: Radio Koper
Ponudba Športnorekreacijskega centra Bonifika je že dober mesec dopolnjena z dvema novima nogometnima igriščema. Foto: Radio Koper

Ponudba Športnorekreacijskega centra Bonifika je že dober mesec dopolnjena z dvema novima nogometnima igriščema. Gre za malo nogometno igrišče za treninge otrok, ob njem pa je tudi manjše igrišče za igro na odboj. Konec prejšnjega tedna je izšel še javni razpis za izgradnjo velikega nogometnega igrišča. Odzivi na novo podobo Bonifike so zelo različni. Novo igrišče z umetno travo že uporabljajo številne selekcije koprskega nogometnega kluba, malo igrišče na odboj pa še čaka na uporabnike.

Na mestu, kjer sta zrasli igrišči, je bila prej večja asfaltna ploščad, na kateri so se med drugimi zbirali rolkarji in kotalkarji. Tam je bil nekoč najboljši park za rolkanje v Sloveniji, pravi Aljaž Jerman iz društva Obala Riders, ki je pričakoval, da bodo z novo infrastrukturo svoje mesto dobili tudi rolkarji: "V koprski občini gre, v primerjavi z drugimi športi, preveč denarja za nogomet. Zdaj, ko nimamo več niti asfaltne ploščadi, smo dejansko prepuščeni ulici. Zdaj lahko rolkam samo po ulici ali pa v Luciji, kjer je en manjši betonski park. Podobna zgodba je sicer tudi v Izoli, kjer objekti propadajo, letošnje obljube o novi infrastrukturi pa so ostale neuresničene. Rolkarji v slovenski Istri smo tako v nezavidljivem položaju."

Nezadovoljni v atletskem klubu
Nezadovoljni so tudi v Atletskem klubu Koper. Podpredsednik kluba Andrej Grzentič pogreša predvsem primerno mesto za atlete, ki nastopajo v metih. Tudi tokrat so jih načrti zaobšli. "Nič nimam proti nobenim igriščem, niti nogometnim ne, ampak mi smo že od izgradnje novega stadiona leta 2011 brez metališča. To bi moralo biti osnovni del atletskega stadiona. Pogovori sicer so in še vedno upamo, da se bodo stvari uredile."

Po drugi strani se novih igrišč, tudi večjega z naravno travo, veselijo v koprskem nogometnem klubu. Vodja nogometne šole Oliver Bogatinov pravi, da gre tudi navodilo nogometne zveze v postopno večji odstotek igranja na naravni travi. Z novim igriščem bo temu v veliki meri zadoščeno. "V naši akademiji je trenutno 370 otrok v različnih kategorijah. Imamo 19 različnih ekip. Težave imam s sestavo urnika, da bi izpolnil vsa strokovna merila glede števila treningov na teden. Nova igrišča nam bodo prišla prav, tako da smo zadovoljni. NZS je zavzel stališče, da se čez štiri leta vse tekme kadetskih in mladinskih ekip igrajo na naravni travi. Letos bomo, tudi po zaslugi novega igrišča, na naravni travi odigrali polovico tekem, odstotek se bo vsako leto povečeval."

Vadba odprta za vse otroke
V nogometnem klubu poudarjajo tudi, da v nasprotju z nekaterimi drugimi klubi dovolijo vadbo vsakemu otroku do 15. leta starosti in šele pozneje začnejo selekcioniranje. Tudi zato so zdajšnja igrišča zasedena dejansko stoodstotno.

Javni razpis za izgradnjo velikega nogometnega igrišča je sicer izšel prejšnji teden, rok za prijavo je 24. november. Na prihodnjem nogometnem igrišču so zdaj asfaltna igrišča za rokomet in mali nogomet ter igrišči za odbojko na mivki.

Razvoj športnega turizma
Na koprski občini pravijo, da se potreba po nogometnem igrišču nakazuje tudi pri razvoju športnega turizma, podobni športni parki namreč ponujajo ogromno število specializiranih športnih igrišč. Druge športne panoge, kot so košarka, odbojka, rokomet, v sodobnem času veljajo za dvoranske športne panoge. Tako so večnamenske ploščadi po mnenju koprske občine, preživete.

Za rekreativni namen so v okvir športnega parka Bonifika priključili tudi zunanje športne površine ob Osnovni šoli Koper.