Na robu vasi Voglje stoji nekdanji kmetijski prehod, ki je občinsko obče dobro. V njem si je svoj prostor našla vaška mladina. Foto: TV Slovenija
Na robu vasi Voglje stoji nekdanji kmetijski prehod, ki je občinsko obče dobro. V njem si je svoj prostor našla vaška mladina. Foto: TV Slovenija
Nekdanji maloobmejni prehod Repentabor
Za nekdanji maloobmejni prehod Repentabor ne skrbi nihče. Foto: TV Slovenija
Nekdanji mednarodni prehod Lipica
Tretja zapuščena mejna stavba v občini Sežana je nekdanji mednarodni prehod Lipica. Foto: TV Slovenija

Več kot dve desetletji po odhodu nekdanje jugoslovanske armade z naših meja in dobrih sedem let po slovesu policistov nekdanje obmejne stavbe na območju občine Sežana še vedno samevajo in propadajo. Za prevzem nekdanjega maloobmejnega mejnega prehoda Repentabor se občina Sežana že več let neuspešno dogovarja z državo, čeprav so v repentabrskem razvojnem društvu že pripravili seznam vsebin, ki bi bile za omenjeno stavbo zelo primerne. Brez dogovora o lastništvu pa je vsak obnovitveni poseg nemogoč.

Na robu vasi Voglje stoji nekdanji kmetijski prehod, ki je občinsko obče dobro. V njem si je svoj prostor našla vaška mladina, zato je hiška urejena. V razvojnem društvu Repentabor pa bi jo želeli obnoviti, kot se spodobi, pravi predsednica Bojana Vidmar: "Da bi postal spomenik meji, tako da bi bilo leta 2017, ko bo deseta obletnica vstopa v schengensko območje, to obnovljeno."

Obenem bi nad prehodom, na danes zaraščeni parceli, postavili še igrišče. Soglasje lastnikov že imajo, za delovno akcijo so tudi dogovorjeni, potrebujejo le še denarno pomoč občine. To bodo iskali s pomočjo lokalne akcijske skupine.

Na drugi strani iste doline stoji nekdanji maloobmejni prehod Repentabor. Zanj ne skrbi nihče, zato zob časa pušča svoje sledi. Primerne vsebine zanj so krajani že našli, tudi v dogovoru z občino Repentabor v Italiji: "Tukaj bi imeli nekakšen turističnoinformativni center, kjer bi se vsako soboto in nedeljo kaj dogajalo."
Stavba pa je še vedno v lasti države, dosedanji poskusi občine Sežana, da bi nepremičnino dobili v last brezplačno, so se izjalovili, danes pa občina nima denarja za obnovo. Poleg tega, so še sporočili z občine, čaka na obnovo že vrsta stavb, zato si širitve seznama ne morejo privoščiti.

Tretja zapuščena mejna stavba v občini Sežana pa je nekdanji mednarodni prehod Lipica. Zanimanje zanj so pokazali v lipiški kobilarni, pravi strokovni vodja Janez Rus: "Potreba po centralnem vstopnem mestu, informacijskem centru, namenjenem predvsem dnevnim obiskovalcem oziroma obiskovalcem kulturnega spomenika, je velika. Treba bo najti ustrezne vsebine."

Na območju namreč načrtujejo urediti nov vhod v kobilarno, s čimer bi posestvo še bolj odprli za obiskovalce. Pred leti so v ta namen že dobili nekdanjo stražnico. Se pa za obmejno stavbo zanima tudi bližnja igralnica. Primerna bi bila za TIC, gostišče in muzej.

Irena Cunja, Radio Koper