Prebivalce Izole motijo predvsem lokali, ki so odprti ponoči. Foto: MMC RTV SLO
Prebivalce Izole motijo predvsem lokali, ki so odprti ponoči. Foto: MMC RTV SLO

Nekateri krajani grozijo, da bodo tožili občino. Tam pravijo, da je treba upoštevati širšo sliko in potrebe turizma, vse v okviru zakonskih omejitev. Že leta si prizadevajo tudi za spremembo glede nočnega miru. Na udaru kritike praviloma niso javne prireditve, temveč redno obratovanje lokalov predvsem po 22. uri.

Prebivalci, ki jih motijo javne prireditve in preglasni gostinski lokali, so na svoje težave opozorili že s peticijo in zborom krajanov. Poleg središča mesta je problematično tudi območje med Arrigonijem in Simonovim zalivom. Nekaterim je prekipelo in grozijo s tožbo. Med njimi je Slobodan Radujko: "Odbor lastnikov in najemnikov varovanih objektov že tri leta opozarja občino Izola na kršitve predpisov in človekovih pravic. Po treh letih nam ne preostane nič drugega, kot da si svoje pravice izborimo na sodišču. Odgovorne osebe bomo tožili za zlorabo položaja in kršitve človekovih pravic."

Težave imajo le posamezni predeli
Gre za posamične primere, in ne za splošno težavo, poudarja župan Igor Kolenc in dodaja, da so bile lani izrečene le štiri globe. Izola je, kot pravi, turistično mesto, ne spalno naselje. "Leta in leta naslavljamo dopise, naj se na območjih turističnih občin za določen čas, za čas turistične sezone, ta nočni mir premakne z 22. na 24. uro. Tako bo mnogo lažje in bolje za vse," je dejal.

Pobudo podpira tudi Tomaž Božič iz gostilne Doro, ki pravi, da se navade spreminjajo in da se turisti vse bolj pozno odpravljajo ven. "Škoda je, da ljudje ne bi imeli kje jesti, glede na to, da smo turistično mesto," meni.

Vsem je jasno, da je treba najti kompromis, pa poudarja Luca Stančič Kodarin z izolskega turističnega združenja. "Dogajanje je nujno potrebno, ne samo za razvoj turizma, temveč tudi za naše občane, ker to, da kraj živi, prinaša samo pozitivne učinke," je opomnila.

Za zdaj vsak ostaja na svojem bregu, kljub temu pa ni prireditev letos v Izoli nič manj.