Morje na slovenski obali je v zadnjih dneh cvetelo. Pojavu pravimo cvetenje morske iskrnice. Foto: Patricija Mozetič, Morska biološka postaja
Morje na slovenski obali je v zadnjih dneh cvetelo. Pojavu pravimo cvetenje morske iskrnice. Foto: Patricija Mozetič, Morska biološka postaja
Cvetenje morja
Pojavu cvetenja iskrnice pri nas pravimo rdeča plima. Foto: Patricija Mozetič, Morska biološka postaja

Posamezne oranžne plasti na morju so se pojavile ob obali v Kopru, Izoli in Piranu. Po izkušnjah iz preteklih let gre za cvetenje morske iskrnice, čeprav bi za podrobnejše analize morali vzeti vzorce morske vode, pravi Patricija Mozetič z Morske biološke postaje. "To opažamo že vrsto let. Prihaja do takšnih rdečih, oranžno rožnatih lis na morju, kadar se ta mikroorganizem namnoži v tako velikih količinah, da se voda obarva," je pojasnila Mozetičeva.

Ko se ti enocelični organizmi namnožijo, jih nato tokovi in valovanje pogosto zanesejo v mandrače in zalive. Pojav ni škodljiv, je pojasnila Mozetičeva in dodala: "To niso organizmi, ki bi sintetizirali kakšne toksine, ki bi se lahko potem skozi prehranjevalno verigo prenesli do človeka, če bi užival hrano iz morja, v kateri bi bile te celice nakopičene, kot je to znan primer na primer pri školjkah, ki lahko kopičijo kakšne toksične vrste."

V izjemnih primerih lahko zaradi velike koncentracije amonijaka kot produkta razgradnje hrane, s katero se iskrnica prehranjuje, to povzroči pogin rib. V našem morju odkar opažamo cvetenje, tega ni bilo. Prvo masovno cvetenje v severnem Jadranu je bilo leta 1977, nato so sledila bolj ali manj obsežna cvetenja. Pojavu pri nas drugače pravimo rdeča plima, drugod po svetu pa tudi zelena plima.

Tjaša Lotrič, Radio Koper