V stavbi naj bi nastal dom starejših občanov s 120 posteljami, v neposredni bližini pa je tudi stavba z 38 varovanimi stanovanji. Foto: Radio Koper
V stavbi naj bi nastal dom starejših občanov s 120 posteljami, v neposredni bližini pa je tudi stavba z 38 varovanimi stanovanji. Foto: Radio Koper

Tretjič je šlo. Na drugi javni dražbi v začetku novembra, ko so 18 nepremičnin, med njimi nesojeni dom upokojencev in varovana stanovanja, prodajali za polovico ocenjene vrednosti, je premoženje želelo kupiti podjetje Marc, ki je objekte gradilo in vanje skupaj z drugimi partnerji investiralo, vendar ni vplačalo varščine. Sodišče tako ponudbe družbe Marc ni priznalo.

Na predlog odvetnika tega podjetja je razpisalo tretjo javno dražbo z izklicno ceno nekaj več kot 4.171.000 evrov, kar je polovica ocenjene vrednosti.

Varščino je v roku položil DUTB, na katerega je največja upnica, Abanka Vipa, prenesla terjatve, ki so nekaj višje od ocenjene vrednosti nepremičnin. Kot edina ponudnica je po izklicni ceni ZIC tudi kupila.

Kupec mora za eno od zemljišč, ki je pol kmetijsko in pol gozdno, na upravno enoto še podati vlogo za pridobitev prenosa lastninske pravice in po predvidoma pozitivni odločitvi v roku 15 dni plačati kupnino. Če se to ne bi zgodilo oziroma kupec ne bi plačal kupnine v predpisanem roku, sodišče dražbo razveljavi, razpiše novo in zadrži kupnino.

ZIC je prodan, slaba banka ga bo zagotovo prodajala naprej in v tem trenutku je težko napovedati, kakšno vsebino bo kompleks, ki je povzročil veliko hude krvi v šempetrsko-vrtojbenski občini, končno dobil.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper