Podjetje Grep ni sposobno dokončati projekta Stožice. Foto: BoBo
Podjetje Grep ni sposobno dokončati projekta Stožice. Foto: BoBo

Urediti bi morali le še 4.000 kvadratnih metrov strehe, vendar investitor podjetje Grep tega ni sposobno. Banke mu ne želijo odobriti 15 milijonov evrov posojila, kar bi bilo dovolj za črpanje evropskih sredstev, prav tako ni denarja od načrtovanih najemnin, čeprav naj bi za 60 odstotkov lokalov že sklenili najemne pogodbe.

Pri Grepu o tem molčijo, po mnenju župana Zorana Jankovića pa je glavni krivec za to konzorcij na čelu z Novo Ljubljansko banko. Mestna občina Ljubljana ima za končanje zunanjega dela za milijon evrov bančnih garancij, ki jih namerava unovčiti do konca tedna: "Razen če obe banki podaljšata te bančne garancije do 15. decembra, kajti zdaj izbirajo revizorja, ki bi pogledal še enkrat poslovanje Grepa, s čimer soglašam, in bi potem povedal, kako ta projekt dokončati."

Grep je za trgovski del Stožic izkoristil 100-milijonsko posojilno pogodbo, nekateri pa trdijo, da naj bi bilo vseh slabih posojil v primeru Stožic celo za 200 milijonov. In glede ne to, da sta znotraj Grepa tako Gradis G kot Energoplan pod prisilno poravnavo, to pomeni, da bodo morale z izkupičkom Stožic banke tržiti same.

Marjan Vešligaj, Radio Slovenija