Nekateri so na skupščino prišli zgolj s pooblastili za glasovanje o sprejetju letnega poročila, razrešnici in delitvi dobička pooblaščenke, ne pa tudi o prodaji podjetja. Foto: Reuters
Nekateri so na skupščino prišli zgolj s pooblastili za glasovanje o sprejetju letnega poročila, razrešnici in delitvi dobička pooblaščenke, ne pa tudi o prodaji podjetja. Foto: Reuters

Takšen je bil izid glasovanja, ko so izločili pooblastila, ki so jih zbrali zagovorniki prodaje deleža družbi Plastoform enega najbogatejših Slovencev Franca Gregoriča, ter tudi pooblastila, ki jih je dobila pooblaščenka. Po pisanju časopisa Finance je namreč prišlo do zapletov s pooblastili za skupščino, zaradi česar zgodba morda še ni povsem končana.

Sporna pooblastila naj bi zadevala le glasovanje o sprejetju letnega poročila, razrešnici in delitvi dobička pooblaščenke, za odločanje o prodaji delnic pooblaščenke pa ne.

Najboljšo ponudbo dali Finci
Družba pooblaščenka Kovinoplastika Lož naj bi bila že nekaj let na meji stečaja, zato prodaja delnice Kovinoplastike Lož, ki so tudi njeno edino večje premoženje. Njena največja upnika sta Družba za upravljanje terjatev bank in Kovinoplastika sama, ki je imela konec maja 634 zaposlenih.

Po prvotnem predlogu bi delničarji družbe pooblaščenke na skupščini odločali o prodaji 62 odstotkov delnic Kovinoplastike Lož KJK-ju Investicije 5 v lasti finsko-luksemburškega finančnega sklada KJK. Nekateri so temu nasprotovali in predlagali nadaljevanje pogajanj o prodaji družbe Plastoformu iz Šmarjete, a je skupščina na koncu izglasovala prodajo Fincem.

V družbi pooblaščenki so pred skupščino poudarjali, da so najugodnejšo ponudbo prejeli od KJK-ja in da je ponudba v celoti pregledna.

Kljub težavam vseeno poslujejo pozitivno
Kovinoplastiko Lož v zadnjih letih pestijo številne težave, ki so posledica upada poslov v krizi, problemov z dolgovi, umika nemškega poslovnega partnerja, k finančnim težavam pa je svoje prispeval tudi propadli delavski prevzem.

Letos načrtujejo 54,5 milijona evrov prihodkov iz prodaje, kar je 15 odstotkov več kot lani, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) naj bi za 15 odstotkov presegel lanskega (3,42 milijona evrov) in se približal štirim milijonom evrov. Kljub tretjinskemu upadu prihodkov glede na leto 2011 pa so v podjetju zadovoljni, saj že tretje leto zapored poslujejo pozitivno in za letos načrtujejo 800.000 evrov dobička, medtem ko ga je bilo lani le za 17.000 evrov.