Če bo občina podaljšala družbeno pogodbo skupne družbe BŠP, ji bo s tem dala še eno leto, da pridobi dovoljenja za začetek gradnje. Foto: BoBo
Če bo občina podaljšala družbeno pogodbo skupne družbe BŠP, ji bo s tem dala še eno leto, da pridobi dovoljenja za začetek gradnje. Foto: BoBo
Bežigrajski stadion, Plečnikov stadion
Za projekt prenove stadiona je družba BŠP na mednarodnem natečaju izbrala biro GMP iz Berlina. Foto: BoBo
Plečnikov stadion bo očitno še naprej propadal

Na ministrstvu so pojasnili, da je pritožba, ki jo je družba BŠP naslovila na njih zaradi odločitve Agencije RS za okolje (Arso), da jim ne izda okoljevarstvenega dovoljenja, neutemeljena. Poudarili so, da je agencija pravilno ugotovila dejansko stanje, pravilno uporabila materialne predpise in ni storila bistvenih kršitev določil upravnega postopka.

Razlog za zavrnitev okoljevarstvenega soglasja so bile visoko presežene vrednosti kazalcev hrupa v času gradnje. Investitorju s poročilom o vplivih na okolje ni uspelo izkazati nasprotnega, so še pojasnili na ministrstvu.

Maja Štefula iz družbe BŠP je pojasnila, da se je z zavrnitvijo pritožbe družbe sicer seznanila na spletni strani Arsa, vendar odločbe še niso prejeli, zato je ne more komentirati.

Prebivalci Fondovih blokov odločno proti
Družba BŠP je okoljevarstveno soglasje za projekt sicer pridobila maja 2012, vendar so se nanj pritožili stanovalci Fondovih blokov, ki že od začetka nasprotujejo pozidavi zelenice ob blokih pri bežigrajskem stadionu. Pojasnili so, da morajo Fondovi vrtovi ostati zelena površina, saj niso le pripadajoče zemljišče k stanovanjskim stavbam, temveč tudi območje kulturnega spomenika, na katerem se ne sme graditi.

Ministrstvo je zato novembra 2012 soglasje preklicalo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje agenciji za okolje. Arso je v ponovnem postopku zavrnil zahtevo BŠP-ja za izdajo soglasja, ministrstvo pa je junija letos odločbo agencije odpravilo in jo vrnilo v ponovno odločanje. Arso je znova zavrnil izdajo okoljevarstvenega soglasja, družba BŠP pa se je pritožila.

Prenovo naj bi vodil berlinski biro
Za projekt prenove je družba BŠP leta 2009 na mednarodnem natečaju izbrala rešitev biroja GMP iz Berlina. Ta predvideva, da bodo zgodovinske elemente stadiona prenovili in ohranili takšne, kot jih je zasnoval Plečnik. Novi objekti - večnadstropna stavba s hotelom, športna klinika in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje - pa bodo fizično in programsko ločeni od obstoječih. Pod stadionom je predvidena garaža za približno 2.300 avtomobilov.

Ljubljanski mestni svet bo 19. oktobra sicer znova odločal o podaljšanju sodelovanja občine z družbo GSA poslovneža Joca Pečečnika in Olimpijskim komitejem Slovenije pri projektu Bežigrajski športni park.

Plečnikov stadion bo očitno še naprej propadal