Nakup novih avtobusov je koncesionarja stal 1,2 milijona evrov, mestna občina bo v skladu s pogodbo na leto za amortizacijo vozil namenila 70 tisoč evrov. Foto: Jože Žura
Nakup novih avtobusov je koncesionarja stal 1,2 milijona evrov, mestna občina bo v skladu s pogodbo na leto za amortizacijo vozil namenila 70 tisoč evrov. Foto: Jože Žura
Novi avtobusi v Novem mestu
Avtobusi so opremljeni z elektronskim prikazovalnikom linije. Foto: Jože Žura

V Novem mestu je bil mestni potniški promet vnovič uveden leta 1999. V tem času se je zaradi sprememb lastništva izmenjalo kar nekaj koncesionarjev.

Zdajšnji, Arriva, ki sodi med največja prevozniška podjetja v Evropi, se je skupaj z mestno občino Novo mesto odločil za zamenjavo celotnega voznega parka osmih avtobusov.

Tehnični direktor podjetja Arriva Slovenija Borut Smogavec je povedal, da gre za najsodobnejše avtobuse, ki so opremljeni z motorji Euro 5 + EEV. Gre za trenutno najčistejše dizelske motorje s filtrom trdih delcev, kar prispeva k čistejšemu izpuhu in manjšemu ogljikovemu odtisu.

Novi vozni park je sestavljen iz osmih avtobusov, štirje so večji, vsak ima 33 sedišč in 50 stojišč, dva srednja sprejmeta po 36 potnikov, manjša pa 22 potnikov. Vsa vozila so klimatizirana, z lažjim vstopom za invalide, starejše in mamice z vozičkom, opremljena z elektronskim prikazovalnikom linije.

Nov sistem kontaktnih vozovnic
V prihodnjem letu bodo uvedli še nov sistem brez kontaktnih vozovnic in za uporabnike pametnih prenosnih telefonov možnost najave prihoda vozila na posamezno postajališče je povedal Jure Duh, ki je v novomeški občinski upravi zadolžen za mestni potniški promet.

Tega je leta 2006 uporabljalo 185 tisoč potnikov, lani že 285 tisoč, v prihodnjem letu pa z novimi in udobnejšimi avtobusi pričakujejo novo rast uporabnikov.

Nakup novih avtobusov je koncesionarja stal 1,2 milijona evrov, mestna občina bo v skladu s pogodbo na leto za amortizacijo vozil namenila 70 tisoč evrov. Stari dotrajani avtobusi bodo končali v razrezu.