Nakup deleža v slovaškem podjetju je le eden izmed spornih poslov, zaradi katerih naj bi bila Luka Koper oškodovana v skupni vrednosti 32,6 milijona evrov. In hkrati menda najgloblje brezno Luke iz naložbenih časov Časarjeve ekipe. Foto: BoBo
Nakup deleža v slovaškem podjetju je le eden izmed spornih poslov, zaradi katerih naj bi bila Luka Koper oškodovana v skupni vrednosti 32,6 milijona evrov. In hkrati menda najgloblje brezno Luke iz naložbenih časov Časarjeve ekipe. Foto: BoBo

Sodna preiskava se je začela, nekdanja uprava je bila zaslišana, Roberta Časarja in njegovega tedanjega izvršnega direktorja za trženje in razvoj Milana Pučka pa smo danes srečali pred preiskovalnim oddelkom koprskega sodišča, kamor sta prišla poslušat priče.

Pred preiskovalno sodnico se namreč vrstijo izpovedi uslužbencev Luke in tistih, ki so bili kakor koli vpleteni v nakup.

Cenili hlebec, kupili rezino
Nakup deleža v slovaškem podjetju je le eden izmed spornih poslov, zaradi katerih naj bi bila Luka Koper oškodovana v skupni vrednosti 32,6 milijona evrov. In hkrati menda najgloblje brezno Luke iz naložbenih časov Časarjeve ekipe. Leta 2008, v obdobju, ko je Luko zajela mrzlica načrtovanja zalednih kopenskih terminalov, je Luka za 10-odstotni delež v slovaškem podjetju Trade Trans Invest (TTI) plačala 25 milijonov evrov. Nakup naj bi bil preplačan, Luka pa naj bi delež potrebovala za potrebe ustanovitve kopenskega terminala v Romuniji.

Cenitev in skrbni pregled so naročili pri mednarodni hiši Deloitte, Časar pa sodnici, ki vodi odškodninsko pravdanje, ni vedel pojasniti, zakaj je Luka naročila cenitev celotne družbe TTI, če je nameravala kupiti le 10-odstotni delež.

Deli celote in dve matematiki
Celoten holding je bil ocenjen od 104 do 119 milijonov evrov, a po informacijah, ki jih je imel Časar, to naj ne bi bilo tako. Sodišču je zatrjeval, da je bil 10-odstotni delež vreden od 25 do 40 milijonov evrov, da pa se jim je na koncu uspelo izpogajati za 25 milijonov. Pa še svojega člana uprave in nadzornika jim je uspelo namestiti v TTI.

Sosledja naročil zunaj koledarja običajne prakse
Sume o nepravilnostih in negospodarnem nakupu, ki jih je razkrila revizija slovaškega posla, podžigajo tudi sosledja naročil. Uprava je Deloittu naročila skrbni pregled TTI-ja maja 2008, nadzorni svet pa je o tem odločal tri mesece pozneje. Nenavadna je tudi druga časovnica; Luka je Deloittu najprej naročila pregled TTI-ja, šele zatem pa sta družbi podpisali dokument o tem, kakšne skupne koristi bo prinesel nakup. Oceno o tem je prispeval Milan Pučko.

Čakajoč na oceno cenilca
Časar zavrača očitke, da je Luka zaradi slovaškega posla utrpela škodo. S sodne klopi ponavlja, da je v pogajanjih dosegla dobro nakupno ceno. Ali je res, zdaj presoja sodni izvedenec finančne stroke. "Vpregla" ga je sodnica, ki vodi odškodninsko tožbo Luke zoper nekdanjo upravo in tedanjemu nadzornemu svetu. Zanimivo bo videti, ali bo ta cenitev uporabljena tudi v kazenskem postopku, ali pa bo sodnik naročil novo. Da "Slovaška" ne bi prišla do glavne sodne obravnave, je skoraj nemogoče. Časarju in njegovi ekipi prav zdaj sodijo za podoben "izvoz" luškega denarja, in sicer v Romunijo. Obtoženi so zlorabe položaja pri dokapitalizaciji dveh luških hčerinskih družb v Romuniji.