Lokalne novice
(8)
Tekmovalci bodo tekli ob reki Krki. Foto: BoBo
VIDEO
Razglasili Štukljevo leto

Dodaj v

Novo mesto v Štukljevem letu dobiva svoj polmaraton

Tekmovalci bodo za nagrado dobili steklenico cvička
5. marec 2018 ob 19:46
Novo mesto - MMC RTV SLO

Letos mineva 120 let od rojstva olimpionika Leona Štuklja. V njegovem rojstnem Novem mestu so razglasili Štukljevo leto, v katerem bodo pripravili niz prireditev, med njimi bo tudi polmaraton.

Tekači se nanjo že pripravljajo. Z novomeškim maratonom se bo dolenjska prestolnica uvrstila na športno-turistični zemljevid. V rokah različni pokali, miza, polna medalj z vsega sveta. "Radenci, Ljubljana, New York, Torino, Berlin, Barcelona," našteva Primož Kobe, pobudnik novomeškega polmaratona. Vsa odličja so novomeškemu športniku prinesle - noge! Pred osmimi leti je zmagal na ljubljanskem maratonu in postavil rekord, ki še vedno velja. V njem je tlela želja, da bi Novo mesto dobilo podobno prireditev. Priložnost bo letos, ko je v spomin na olimpionika Leona Štuklja mesto ob Krki razglasilo Štukljevo leto.

Cilj je promocija športa, velika prireditev bo 21-kilometrski polmaraton. Proga je izbrana. "Dejansko je bilo to, da smo dolga leta videli avtocestna priljučka kot oviro, a danes se izkazuje, da je lahko to tudi priložnost," pravi župan Novega mesta Gregor Macedoni.

Organizatorji so napovedali, da bo vsak udeleženec dobil malce nenavadno darilo. "Prepričan sem, da bo vsak tekač na koncu z veseljem odnesel s seboj steklenico cvička. Cviček je del naše identitete, tako kot imajo v Franciji bordojca, imajo tudi maraton v mestu Bordeaux," pravi direktor zavoda Novo mesto Marjan Hribar.

Novomeški polmaraton bo na vrsti čez dobrega pol leta, zadnji konec tedna v septembru. Zakaj so pohiteli z napovedjo? "Tekač se nikoli ne ustavi. Imamo pa tudi tiste, ki so malo manj v teku, in imajo še dovolj časa do jeseni, da se dobro pripravijo," še pravi Kobe.

Petra Držaj, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Kenzu
# 06.03.2018 ob 09:26
Namesto, da bi se naredilo dolenjsko res prepoznavno z svojim unikatom, ki to Cviček sigurno da je, imate neke pomislike. Kaj pa naj se predstavlja, haložan?? Jebenti in pasulj
member04
# 05.03.2018 ob 20:50
Pridem :)
Thazz
# 06.03.2018 ob 08:42
Ja saj pri F1 tudi dobijo penino za nagrado :) Upam da bojo vsaj kvaliteten cviček dali, ne kakšne stare kislce, ki je noben noče.
zamudnik
# 05.03.2018 ob 23:38
Cviček, da se bo prišparalo pri kisu.

Hecam se. Ampak kot darilo za športni dosežek je pa res malo čudno.
Grim Reaper
# 06.03.2018 ob 10:06
Super za maraton!
No, ja.. komentarji, da cviček ni kakovostno vino so povsem odveč.
Malo pogooglajte kako cviček pobira vrhunske ocene in priznanja tudi na mednarodni ravni.
Morda kakšna domača pridelava marsikje res bolj spominja na kis, ampak kjer se
ga ne prideluje za masovno konzumacijo zna tudi pozitivno presenetit.
penzl
# 06.03.2018 ob 07:53
Ko sem gledal prispevek sem takoj rekel "ziher bo cviček za darilo!" in sekundo kasneje potrdijo, da sem imel prav.

Ah, Dolenjci... :)
opranaglava
# 05.03.2018 ob 22:01
Fajn za maraton. Samo tem dolenjskim "veljakom" pa, ko beseda nanese na identiteto ali darila, pogled ne nese dlje od cvička. Ko bi bilo res neko kakovostno vino. V vsakem primeru pa je sporno povezovati športno prireditev z alkoholom.
opranaglava
# 06.03.2018 ob 17:35
Najbolje, da dobijo flašo že na štartu. Ga ruknejo tist liter, pol pa gas. Če bi jim uspelo priti do cilja bi bil to verjetno že cel maraton... ne samo pol.
Kazalo