Lokalne novice

Poudarki

  • 30 profesorjev ne bo imelo več dela na UP-ju
Marušič
Nov spor med Marušičem (na fotografiji) in Pišotom. Foto: BoBo
       Ko prihaja do ločitve javnega zavoda, so zadeve jasne. Zakon o delovnih razmerjih je jasen. Zaposlenemu se ponudita dve ločeni pogodbi z deljeno delovno obremenitvijo. Delavcem ni treba podajati nobenih izjav, kje nameravajo po novem biti, ne soglasij ne odpovedi.       
 Pišot
       Vse bomo izpeljali v skladu z delovnopravno zakonodajo in nič drugače. Dogovori in zakonske norme so nad vsem in to je treba spoštovati, vsem nesoglasjem navkljub. Poskrbeli bomo, da zaradi sporov ne privedemo do točke, da bi trpela pedagoška in znanstvena dejavnost UP-ja.       
 Državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Tomaž Boh

Dodaj v

Za ZRS po odcepitvi od primorske univerze 250 tisoč državnih evrov

Nov spor med Marušičem in Pišotom
21. julij 2016 ob 16:54
Koper - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Znanstvenoraziskovalno središče (ZRS) Univerze na Primorskem (UP) odšteva minute do odcepitve od univerze. Vlada naj bi sklep o prenehanju članstva sprejela na seji prihodnji teden.

Raziskovalno dejavnost ZRS-ja bodo prenesli na nov raziskovalni zavod, ki ga bo ustanovila država in zanj namenila 250. 000 evrov. Zahteve po odhodu na svoje so na ZRS-ju sprožili po nesoglasjih z rektorjem UP-ja Draganom Marušičem, ki naj bi dušil raziskovalno dejavnost in ji namenjal vse manj denarja in kadrov.

A vse kaže, da miru ne bo niti med odcepitvijo niti po njej. Nova nesoglasja je sprožila delitvena bilanca, tudi kadrovska, in sicer glede tistih zaposlenih, ki raziskovalno dejavnost opravljajo na ZRS-ju, hkrati pa predavajo na fakultetah članicah UP-ja. Rektor Dragan Marušič namreč 30 profesorjev, ki so zaposleni na ZRS-ju, v prihodnje ne želi več videti v predavalnicah univerze.

Profesorji izpadli iz načrta
Dekanom fakultet UP-ja je zato poslal navodilo, naj jih ne vključijo v načrtovanje novega akademskega leta: "Skladno s sklepi senata in UO-ja UP-ja vas obveščamo, da delavce, ki imajo pogodbo o zaposlitvi vezano na ZRS in za katere je po prenehanju članstva ZRS v UP-ju predvidena zaposlitev pri novem subjektu, ne moremo vključiti v napoved izvajanja študijskih programov za leto 2016/17," dekanom nalaga Marušič, ki se sklicuje na zavezujoče sklepe organov univerze, po katerih po prenehanju članstva ZRS "zaradi kolizije interesov delavci, ki se bodo zaposlili pri drugem delodajalcu, ne morejo imeti sklenjenega delovnega razmerja na UP-ju".

"Senat nima pristojnosti, da profesorjem kaže vrata"
Sklepi univerze in Marušičeva navodila so naleteli na oster odziv ZRS-ja. Direktor Rado Pišot Marušiču odgovarja, da je sklep senata, ki bi zaposlenim na ZRS-ju prepovedal nadaljnje delo na univerzi, nezakonit, saj "senat nima pristojnosti in pravne podlage za sprejemanje sklepov z delovnopravno vsebino, ker je delodajalec rektor, in ne senat. Tako sprejet sklep je zato nezakonit, diskriminatoren in posledično nezavezujoč," je prepričan Pišot, ki se je posvetoval s pravimi strokovnjaki, pravno službo ministrstva za šolstvo in SVIZ-om.

"Ko prihaja do ločitve javnega zavoda, so zadeve jasne. Zakon o delovnih razmerjih je jasen. Zaposlenemu se ponudita dve ločeni pogodbi z deljeno delovno obremenitvijo. Delavcem ni treba podajati nobenih izjav, kje nameravajo po novem biti, ne soglasij ne odpovedi," pravi Pišot.

Ministrstvo: Ni še konec
Elaborat o odcepitvi ZRS-ja, na katerega se pri svojih odločitvah tudi v povezavi z zaposlenimi sklicuje Marušič, je državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Tomaž Boh označil za ohlapnega in precej splošnega, zato tudi v povezavi z zaposlenimi še ni padla zadnja beseda, pravi.

"Vse bomo izpeljali v skladu z delovnopravno zakonodajo in nič drugače. Dogovori in zakonske norme so nad vsem in to je treba spoštovati, vsem nesoglasjem navkljub. Poskrbeli bomo, da zaradi sporov ne privedemo do točke, da bi trpela pedagoška in znanstvena dejavnost UP-ja,"
je jasen Boh.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
thymiann
# 21.07.2016 ob 19:00
"Univerza v vsako slovensko vas" je bebav koncept in zgleden primer tega je tragikomična UP, ki ni nič drugega kot štab lokalnih šerifov in tovarna nezaposljivih družboslovcev . Slovenija več kot dveh univerz ne potrebuje.
frodik
# 21.07.2016 ob 17:28
Oh, ljudje božji, če bi se zavedali najprej pri sebi, potem pa tudi na družbeni ravni, tega, kar pravi judovski pregovor: Dva človeka se srečata, dve gori se ne srečata. - bi bile stvari v naši državi precej drugačne.
Tako se pa ljudje na odgovornih položajih pogosto obnašajo kot otroci, trmoglavijo, gledajo samo nase, ne znajo komunicirati, se izogibajo drug drugemu, kaj šele, da bi drug drugemu pogledali v oči - to je zadnja stvar, ker si tega ne upajo. Delajo se samozavestne in mislijo, da so nezlomljivi, v resnici pa samo prikrivajo svojo notranjo negotovost.
In še razlaga pregovora: če se en človek zaveda, da je preprost in ponižen, in če drugi čuti enako, se bosta srečala. Če pa se ima eden od njiju za visoko goro (torej za vzvišenega), in če drugi čuti enako, se ne moreta srečati.
Nekako tako se dogaja na UP in še marsikje po naši ljubi deželici - zato pa smo tam, kjer smo.
qwerty99
# 21.07.2016 ob 18:06
Ne vem sicer točno, zakaj tako hudi spori, ampak imam občutek, da Marušiču manjka diplomatskih spretnosti. Vodenje univerze ni enako matematiki - če obstajajo različni pogledi, je treba med njimi znati krmariti in jih usmerjati v razvoj organizacije, ne kar izločati vseh, katerih "enačbe" ne dajejo istega rezultata kot rektorjeve.
K_ris
# 21.07.2016 ob 18:21
Spominja na Brexit. Šli bi radi na svoje, bi pa radi še vedno ostali tudi zraven.
A6
# 21.07.2016 ob 17:25
Haha, klasično. Samo nebo jim je nad pohlepom.
Alchemist
# 21.07.2016 ob 17:01
Brez zaposlenih na ZRS-ju lahko UP zapre par študijskih programov.
vipmit
# 21.07.2016 ob 21:54
Smo 2 miljona nas živi v drugi Švici, pa bi radi imeli univerzo v vsaki vasi!
soncek321
# 22.07.2016 ob 00:14
Fantastično. Potem je 60% ljudi na UP v koliziji interesov in jih mora rektor odpustiti! Začne naj pa kar s tistimi 60 3-procentniki iz UL, ki jih je moral nujno zaposliti lani tik pred volitvami, če ne bi UP propadla. Drugače bo vendar kršil sklepe senata. Drugič lahko senat sprejme, da se mora odpustiti npr. ženske, mesojedce, črne, zelene itd. v poljubnem vrstnem redu, ker so lahko v koliziji z voljo rektorja. Ni problema, saj gre vendar za privat univerzo, na privat ozemlju s privat zakoni, a ne?
In zgodba se ponavlja, sledijo nove tožbe zaposlenih in študentov, odškodnine, milijonski minusi, "ugled" diplom strmo raste. Ampak ni panike, rektor z več ovadbami obvlada, (davkoplačevalski) denar kroži, hišni odvetnik pa mastno služi (gotovo ima najuspešnejši projekt na UP težek že blizu 400.000 EUR in posla mu ne bo zmanjkalo).
Guzjebescu
# 21.07.2016 ob 22:21
frodik je vse lepo povedal. Žal je tako, da UP ni dorasla svojemu namenu. Vendar ni pravnika v tem sistemu, ki bi izpeljal zaprtje te institucije. To pa zato, ker je pravo v Slo samo bergla politike.
Guzjebescu
# 21.07.2016 ob 22:39
qwerty99 je zapisal pogled o tem kakšen resen rektor ne sme biti. Smešno je, da neki egocentrik brez socialnih spretnosti vodi UP.
aktivist
# 21.07.2016 ob 18:54
Pojnt je, da UP sploh ne more brez zaposlenih na ZRSju. Humanistika lahko med prvimi propade. Zato pa bo UP sklenila pogodbe z obstoječimi zaposlenimi, čeprav so zaposleni na ZRSju. Ostali bodo pa izgubili službe. Na slabem pri vsem tem so zgolj študentje. Nekega profesorja na FAMNITU niso že nekaj časa plačali, ker je bil zunanji delavec, pa je nehal predavat. Študentje pa so pri vsem tem morali čakati na september brez znanja
Prismuknjen
# 21.07.2016 ob 17:22
Ok. Torej, oni so se odcepili od UP in zdaj bi radi vseeno vlekli njihovo plačo in delali tam od koder so šli, ker je bilo grdo?
bmozet2
# 22.07.2016 ob 16:40
Ko bi samo vedeli gospa Eugenija Carl kakšne grozljive stvari so se dogajale na ZRS (mobing, ki je bil takrat še legalen, kraja avtorskih pravic, nepotizem, povezave s politiko...) že takrat, ko smo še pripravljali študijske programe iz naravoslovja za bodočo UP in je kraljeval Darovec, pa niste hoteli vedeti! Večkrat sem vam pustila telefonsko številko pri tajnici, pa me nikoli niste poklicali. Za nekatere zadeve imate ¨slepo pego¨. Kaj porečete na to, da so mi preprečili objavo MOJIH LASTNIH rezultatov znanstvenega dela, mi jih velik del odtujili in me karierno povsem onemogočili ?! Tako se je delalo v času fašizma, ko našim prednikom niso dovolili govoriti v materinščini. Pa ne branim Marušiča, ker ga osebno ne poznam. Veliko nas je odšlo takrat; tudi zelo dobrih. O posledica za nas osebno in za naše družine ne smem več niti razmišljati. A se je vse pospravilo pod preprogo. Mi se žal nismo pisali naprimer Čok ali Mikolič .
klopecki
# 22.07.2016 ob 14:34
@ vipmit:
Primerjaš nas s Švico. Če gledamo samo število univerz in če štejemo samo univerze v najožjem pomenu, potem po švicarskem zgledu v Slovenijo sodijo 3 univerze. Kar je v bistvu to, kar tudi imamo (imamo štiri, je pa ena od teh - Univerza v Novi Gorici - res žepna ustanova). Švica ima namreč ob 8 milijonih prebivalcev (https://en.wikipedia.org/wiki/Switzerla
nd) 12 univerz (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_u
niversities_in_Switzerland). Teh 12 univerz skupaj ima proporcionalno na število prebivalcev v Švici sicer tako študentov kot zaposlenih precej več kot slovenske 4 univerze proporcionalno na število prebivalcev v Sloveniji. Seveda imamo v Sloveniji še en kup samostojnih visokošolskih ustanov, ampak teh tudi v Švici nikakor ne manjka (od npr. 8 aplikativnih univerz (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_u
niversities_in_Switzerland) do dolge vrste šol za management (https://en.wikipedia.org/wiki/Category:
Business_schools_in_Switzerland) ipd.).
Nikolas
# 25.07.2016 ob 04:32
.. pa dajmo zapret ne le "kvazi izobraževalno ustanovo" , tudi kriminalce, ki to "vodijo", pa ne da jim še dajemo davkoplačevalski denar,...
pikam_dopust
# 22.07.2016 ob 18:45
Še vedno ne štekam minusov....

Kaj vam ni jasno?
A mislite, da se samo na UP dogaja sranje?
Pa dajte pogledat UNI MB, kjer imate na samem rektoratu mobing, kršenje zakonodaje itd.
Sicer verjamem, da je težko sprejeti to dejstvo, da pač niste edini, ki se vam dogaja krivica, ampak tako to je.
Sicer to ne pomeni, da je prav, da se vam to dogaja.
To pomeni samo to, da se je treba povezovat, da se to sranje počisti.

Dokler bo pa vsak gledal samo zase, tiho pogledal stran, češ "nič ne vidim in mogoče bodo mene pustili pri miru" itd, do takrat bo pa tako, kot je: da imamo po celi državi korupcijo in univerze sigurno niso imune na to (pardon: daleč od tega, da bi bile imune).
oziris.va
# 21.07.2016 ob 18:37
Ne bom komentiral.
mb128
# 21.07.2016 ob 18:04
Mislim MMC mar res smatrate, da so akademske, državne zdrahe res primerne za to rubriko?!
Optimus
# 21.07.2016 ob 22:57
Eugenija Carl vs Dragan Marušič: Dawn of Justice, part 23
pikam_dopust
# 21.07.2016 ob 22:44
PS Ne štekam minusov...
A ste fouš drugim UNI, ker imajo podobno politično/korupcijsko sranje kot UP?
pikam_dopust
# 21.07.2016 ob 22:39
Saj je na vseh državnih inštitucijah enako (to so tiste, ki se tako ali drugače napajajo iz javnega denarja). Da ne bo kdo mislil, da ima samo UP take politične štose.
Kazalo