Tudi novogoriški znanstveniki bodo pomagali pogledati na rob vesolja. Foto: EPA
Tudi novogoriški znanstveniki bodo pomagali pogledati na rob vesolja. Foto: EPA
Tudi slovenski znanstveniki bodo odstirali vesolje

V projektu, ki bo stal kar 350 milijonov evrov, sodelujejo tudi znanstveniki z novogoriške univerze. Za univerzo je to izjemno veliko priznanje, saj potrjuje, da je njihovo delo dobro in da so z njim lahko uspešni tudi v svetovnem merilu.

Člani laboratorija za astrofiziko osnovnih delcev Univerze v Novi Gorici pri načrtovanju novega observatorija sodelujejo z 2.000 raziskovalci iz 31 držav. Nov observatorij bo omogočal raziskovanje nastanka gamažarkov in kozmičnih žarkov. Z njim bodo skušali odgovoriti na vprašanje, zakaj črne luknje sredi galaksije požirajo maso, in ugotavljali skrivnosti temne snovi v vesolju. Astronomski observatorij bo znanstvenikom omogočil pogled na rob vesolja, kar je bilo do zdaj nedosegljivo.

Človek je opazoval nebo najprej z očmi, potem s teleskopi, pravi fizik in rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik. Moderna astronomija pa se pomika od vidne svetlobe vedno višje. Če vidiš dlje, pomeni, da vidiš stvari, ki so nastale kmalu po velikem poku.

Pogled na rob vesolja
Visokoenergijski kozmični gamažarki imajo to prednost, da potujejo skozi vesolje tako rekoč neovirano, da jih nič ne motijo ne magnetna polja ne kakšni drugi pojavi v vesolju. Z drugimi besedami to pomeni, da z njimi lahko opazujemo objekte, ki so izjemno daleč - tako rekoč na robu vesolja.

Ena izmed prednosti observatorija bo tudi raziskovanje kvantne gravitacije, o kateri ne vemo nič, navdušeno pove Zavrtanik.

Prednost observatorija je, da uvaja novo metodo opazovanja vesolja z visokoenergijskimi kozmičnimi žarki, ki omogočajo vpogled v tiste kotičke vesolje, ki so bili nedosegljivi, in v tiste dele vesolja, kjer se dogajajo najbolj divji dogodki, kjer se sproščajo ogromne količine energije.

Iz Slovenije poleg univerze sodelujejo tudi člani Instituta "Jožef Stefan". V fazi načrtovanja so dejavni pri testiranju novih detektorjev za fotone, ki bodo vgrajeni v te velike teleskope. Drugi večji prispevek bo s področja študija atmosfere. Tu imajo Novogoričani velike izkušnje zaradi observatorija na Otlici. Poleg tega gradijo računalniško mrežo, ki bo povezana po vsem svetu in s pomočjo katere bodo znanstveniki lahko analizirali podatke.

Tudi slovenski znanstveniki bodo odstirali vesolje