Na neprofitna stanovanja v Novi Gorici trenutno čaka 154 prosilcev. Foto: MMC RTV SLO
Na neprofitna stanovanja v Novi Gorici trenutno čaka 154 prosilcev. Foto: MMC RTV SLO

Na neprofitna stanovanja v Novi Gorici trenutno čaka 154 prosilcev, je pojasnila Nataša Leban, direktorica Stanovanjskega sklada: "Stanovanjska politika v Mestni občini Nova Gorica bi se lahko začela reševati samo na podlagi pridobivanja večjega števila stanovanj. Ker pa je to za zdaj nemogoče, smo z vsakim novim dodatnim stanovanjem zadovoljni. Tako pričakujemo v okviru proračunskih sredstev, to je v višini 500.000 evrov, pridobiti od pet do deset stanovanj."

Odkupili jih bodo glede na dva kriterija: "... in sicer nova stanovanja - to so stanovanja, ki še niso bila vseljena - po 1.300 evrov na kvadratni meter, brez DDV-ja, medtem ko smo določili ceno do 1.100 evrov na m2 za starejša stanovanja." Nepremičninski trg v Novi Gorici je sicer zelo klavrn. Na to vpliva dejstvo, da je kar 1.000 stanovanj praznih. Veliko od teh jih je bilo v lasti propadlega podjetja Primorje.

Zdaj jih banke prodajajo. "Na zadnji licitaciji smo ugotovili, da so cene še vedno nerazumno visoke. Kdo je tukaj krivec? Žogica je na strani bank. Banke bi morale premoženja Primorja sprostiti, razbremeniti in jih dati na trga po sprejemljivi ceni." Tudi zaradi navedenega je nepremičninski trg v Novi Gorici enostavno zaklenjen, je še dejala Lebanova.

Posnetek lahko v celoti slišite na tej povezavi.