Lokalne novice
(8)

Poudarki

  • Cene: od 17 do 35 evrov na dan
  • Izolski dom zaseden, portoroški ima še prosta mesta
Dijaški dom Koper
Dijaški dom Koper. Foto: Radio Koper
Dijaški dom Izola
Dijaški dom Izola. Foto: Radio Koper
Dijaški dom Portorož
Dijaški dom Portorož. Foto: Radio Koper

Dodaj v

Ob obali so tudi dijaški domovi polni turistov

Oddajanje dijaških sob turistom
6. avgust 2015 ob 18:08,
zadnji poseg: 6. avgust 2015 ob 19:34
Koper - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Trije obalni dijaški domovi se ob koncu šolskega leta za dva meseca prelevijo v počitniške domove z dokaj ugodnimi cenami. Gre za dodatno dejavnost, ki domovom pomaga preživeti šolsko leto.

Največ turistov lahko sprejme koprski dijaški dom, ki od 1. julija do 15. septembra ponuja 400 postelj. V teh dneh, ko je poletna turistična sezona na vrhuncu, bo v njem težko najti prosto posteljo. Enako je v Izoli. V Portorožu pa imajo še nekaj prostora.

Za kakega posameznega gosta bi se v koprskem dijaškem domu še našla prosta postelja. Večina je Slovencev: nekateri tu počitnice preživljajo že več kot 20 let. V primerjavi z lansko sezono imajo letos več organiziranih skupin. "S tem nekako pokrivamo vse stroške in druge težave, ki lahko nastajajo pri financiranju iz javnih sredstev," ravnatelj Martin Ponikvar pojasnjuje oddajanje sob turistom.

V dijaškem domu Srednje šole Izola pa v teh dneh ni prostih postelj. 40 odstotkov je individualnih gostov, preostalo so skupine. Trenutno so v Izoli na pripravah mladi judoisti. Vse poletje pa pri njih gostuje tabor Zveze Sožitja, kjer združijo prijetno s koristnim. "Pravzaprav je to izobraževalni tabor, je pa tudi dopust, tako da se potrudimo, da gremo zvečer recimo na sladoled ali na kakšen ples. Mislim, da jim to zelo veliko pomeni," je povedala vodja tabora Barbara Šinveter.

Z obiskom so v Izoli zadovoljni. "Trenutno se gibljemo v okviru lanskega dela. Nekaj izpada je bilo na začetku julija zaradi reorganizacije izolskih prireditev, drugače pa nam uspeva ujeti frekvenco gostov, kot je bila lani," je zadovoljstvo z obiskom izrazil koordinator dela, Branko Mikolobušec.

Tudi v izolski dom se gostje radi vračajo, na primer naša sogovornica iz Slovenskih Konjic: "Ugodne cene, blizu morja, veliko se tudi dogaja v Izoli, zato smo se odločili za to."

Cene se v treh obalnih dijaških domovih gibljejo med 17 in 35 evrov na dan. Prosto posteljo je v teh dneh mogoče najti v portoroškem dijaškem domu, kjer pa že ob koncu tedna in potem vse do konca meseca pričakujejo nekaj večjih skupin, ki bodo zapolnile zmogljivosti.

Barbara Kampos, Radio Koper

Barbara Kampos, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
Otman
# 06.08.2015 ob 21:44
In kaj točno je razlog, da je začetek avgusta dijak v dijaškem domu? Morda 0 testov? Ali pa 0 ur pouka?
por
# 06.08.2015 ob 21:54
Dijaki so mladoletne osebe - povečini. :) Ponavadi jih starši sterajo domov :) Delat na njivo! Nisem še slišal za dijake v dijaških domovih čez poletje...
based god
# 06.08.2015 ob 23:03
lol, dijaki zivijo monako lifestyle
povsod prva vrsta ob morju, kot na azurni obali:)

gor v kopru majo pa tut samo korak do centra in palace:)))
črnogled
# 07.08.2015 ob 07:29
Čudi me,da vlada dopušča takšne aktivnosti domov,saj že po pravilu zakonsko prepovejo vse kar je pametnega in dobrega za družbo.Ali pa nas to še čaka?
Pametno in dobro za mlade turiste,čestitke.
WerewolfQueen
# 17.08.2015 ob 13:48
Če dijaki že vsak vikend hodijo domov, ne vem zakaj bi ostajali čez poletje tam. Prav je, da se izkoristi prostor, ki bi sicer itak bil prazen. Stroške je potrebno plačevat tudi, če ni nikogar.
fafaron
# 07.08.2015 ob 23:37
Zakaj pa ne? Infrastruktura je, naj se jo uporablja
drekonja
# 08.08.2015 ob 12:06
Dijaki lahko imajo kak popravni, kako prakso čez poletje v istem mestu...

Isto se tudi dogaja s študenti, samo tu ni nič napisano o tem. Zdaj boste spet govorili, da študent nima kaj delat poleti v domu... kot da izpiti so samo pozimi -.-
Geres*
# 06.08.2015 ob 21:28
Zlo "lepo" od dijaskih domov, da dijake vrzejo cez poletje ven. Pozimi, ko bi bili sicer prazni, so dijaki dobri, polet jih pa ven vrzejo, da sluzijo. Mislim, da bi morali meti dijaki moznost, da sobo zadrzijo po malenkost visji ceni, kot jo sicer placujejo med letom. Ce pa se menza ne bi obrazovala in ne bi bilo vzgojiteljev, potem pa bi mogli ceno se znizat... Tudi studentov polet nihce ne vrze z studenta?!
Kazalo