Lokalne novice
(6)
Novomeško središče je bilo zadnjikrat v večjem obsegu prenovljeno pred 60 leti. Foto: BoBo

Dodaj v

Ob prenovi Glavnega trga v Novem mestu bodo ohranili del odkrite starejše ceste

Dela se nadaljujejo kljub mrazu
27. februar 2018 ob 10:34
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Na novomeškem Glavnem trgu, kjer so oktobra lani začeli arheološke raziskave in prenovo, arheologi kljub mrazu nadaljujejo delo. Glede na odločbo ministrstva za kulturo bodo v prenovljenem tlaku ohranili del odkrite starejše ceste.

Novomeški župan Gregor Macedoni pravi, da dela sproti usklajujejo z novimi dejstvi, prenovitveno rešitev za srednji del Glavnega trga pa so morali nekoliko prilagoditi načrtom za ohranitev dela baročne ceste.

Z arheološkimi deli so našli potrditev o obstoju "suburbanega zaselka" oziroma "rimskega vicusa z romaniziranimi staroselci" oziroma Kelti v tem delu Novega mesta. Odkrili so namreč naselbinske sledove, jame za odpadke in ostanke lesenih nosilnih konstrukcij iz 1. stoletja pred našim štetjem in 1. ter 2. stoletja našega štetja. Našli so tudi del predvidoma antične tlakovane poti. V nadaljevanju arheoloških raziskav pričakujejo še več naselbinskih najdb.

Subvencije za lokale in pročelja
Vodstvo Mestne občine Novo mesto skuša sicer oživiti zadnje čase močno opusteli novomeški Glavni trg. Objavili so subvencijski razpis za lastnike tam delujočih lokalov, pred kratkim pa še poziv za sofinanciranje obnove javnih pročelij v delu starega mestnega jedra. Občina je za te subvencije namenila 33.000 evrov.

Prenova novomeškega središča naj bi brez davka stala nekaj več kot 5,63 milijona evrov. Po podatkih novomeške občine bo arheološka raziskava dela podražila za dodatnih 220.000 evrov, občina naj bi celotno naložbo v štirih petinah pokrila z denarjem celostnih teritorialnih naložb.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
SpookyDonk
# 27.02.2018 ob 11:15
Najlepše mesto na svetu.
Juhu
# 27.02.2018 ob 18:36
Gradbeništvo iz prvega stoletja p.n.s. , sedaj pa razpada že po nekaj letih. !!!???
jureimacure
# 27.02.2018 ob 11:22
NM, "nej muj"
Vse kar nas ne povezuje s teorijo 7 st. je potrebno ohraniti.
Mimobeznik
# 27.02.2018 ob 17:48
kingeston

Sej ne živimo v Islamski državi.
no72
# 28.02.2018 ob 20:17
Malo me bode v oči:

"1. stoletje pred našim štetjem,... 1. in 2.stoletje našega štetja"....čigavega štetja?

"Naše štetje" je lahko evropsko, arabsko, kitajsko, bizantinsko, rimljansko....že sliši se zelo smešno.

V bistvu " naše štetje" so stoletja pred in po Kristusovim rojstvom, in čas je, da to priznamo in tako pričnemo zapisovati uradne zgodovinske mejnike, kot jih zapisuje ves razviti zahodni svet, razen naše real-socialistične zgodovine, ki se je naši nekateri zgodovinarji na vse kriplje oklepajo in so v bistvu še en kazalec naše zgodovinarske provincialnosti....
kingeston
# 27.02.2018 ob 11:05
jasno, arheologi znajo samo podražiti in podljašati roke.
to rimsko obdobje pa je itq že do podrobnosti raziskano, da pa nas zanima vsaka koča iz tistega časa je pa idiotija parazitov ki so prisesani na državni denar.
Kazalo