Odlaganje je ustavil sodni izvršitelj. Foto: MMC RTV SLO/Ilona Dolenc
Odlaganje je ustavil sodni izvršitelj. Foto: MMC RTV SLO/Ilona Dolenc
Gradbeni odpadki
Če ne bodo končali na uradni deponiji, lahko končajo na neuradnih - ilegalnih. Foto: MMC RTV SLO/Ilona Dolenc

Parcelo, ki jo je do pred kratkim upravljalo podjetje Finali, je namreč sodni izvršitelj zakoličil, uporablja jo lahko le lastnica Mestna občina Koper. Ta je s sodno izvršbo pred dnevi dosegla, da na svojem zemljišču na Srminu podjetje Finali trading ne sme več predelovati gradbenih odpadkov.
Nov vhod v koprsko pristanišče
Podjetnik Emil Grižon je namreč na sodišču spor z občino izgubil. Gre za dolgoletni spor med podjetjem in občino zaradi selitve dejavnosti na novo lokacijo, saj je na obstoječi predviden nov vhod v koprsko pristanišče. Zemljišče je občina zdaj razdelila na tri parcele in tako onemogočila nadaljnje opravljanje dejavnosti.
Grižon: Izigrali so me
Grižon trdi, da je bil izigran pri podpisu sporazuma z občino, s katerim so se dogovorili za menjavo zemljišč, saj mu je bilo obljubljeno, da bo lahko na novi parceli dejavnost nadaljeval. Tega pa prostorski načrti ne dovoljujejo. Na občini pojasnjujejo, da je Grižon zamudil z vlogami za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Vse več bo odpadkov na gozdnih poteh
Obalna gradbena podjetja uradne deponije zdaj nimajo, je povedal Zlatko Kalšnik, ki na korpski obrtni zbornici vodi sekcijo gradbenih delavcev. Odpadni material za zdaj še zbirajo na manjših odlagališčih, a boji se, da bodo začeli sami iskati rešitev in da se bo povečalo odlaganje gradbenega materiale na gozdnih poteh.

Najbližja deponija za gradbene odpadke je po podatkih Agencije za okolje na Kozini. Kalšnik namerava zaradi težav pisati tudi pristojnim na občino, Grižon pa dodaja, da bo mogoče pomagalo, če gradbeni delavci material odpeljejo kar pred občinsko stavbo.