Občani Ajdovščine se bojijo zapletov, ki bi jih povzročilo zaprtje mestnega jedra za promet. (fotografija je simbolična) Foto: BoBo
Občani Ajdovščine se bojijo zapletov, ki bi jih povzročilo zaprtje mestnega jedra za promet. (fotografija je simbolična) Foto: BoBo

Občina Ajdovščina namerava v celoti prenoviti mestno jedro. Na Lavričevem trgu po novem ne bi bilo več parkirišča. Že konec lanskega leta so se predstavniki občine sestali s ponudniki storitev v središču mesta, pred kratkim pa še s prebivalci. Nekateri izmed njih niso naklonjeni ideji, da parkiranje na trgu ne bi bilo več mogoče. Zato so izoblikovali civilno iniciativo.

Občina Ajdovščina idejnih zasnov za prenovo trga še ni naročila. Kot je povedal župan Tadej Beočanin, se trenutno pogovarjajo z vsemi deležniki. Glede nekaterih rešitev so vsak na svojem bregu. Predvsem glede prometnega režima na samem trgu priznava župan in pojasnjuje: "Po predlogu bo samo mestno središče zaprto za mirujoči promet in bo parkiranje preusmerjeno na bližnja parkirišča, ki jih bomo letos uredili, in sicer ob starem mlinu ter ob tretji stavbi OŠ Danila Lokarja."

Izoblikovala se je civilna iniciativa, ki sicer sami prenovi trga ne nasprotuje. Strinjajo se, da je treba urediti komunalno infrastrukturo, območje opremiti z optičnim omrežjem in dati jedru modernejšo podobo. Ne želijo pa ostati brez parkirišč. Predstavnik civilne pobude v občinskem svetu Aleksander Lemut opozarja, da so predvsem zelo zaskrbljeni podjetniki in obrtniki. "Obstaja predvsem nevarnost, ker se predvideva, da bo ta naložba trajala dve leti in pol, in zelo verjetno bi večina obrtnikov podjetnikov, trgovcev propadla. Predvsem pa ljudje ne vidijo potrebe po stoodstotnem zaprtju Lavričevega trga in prometa skozi to območje."

Župan se kljub vsemu veseli sodelovanja s civilno pobudo, saj želi, da ta prispeva svoje poglede k iskanju rešitev. "V določenih točkah se nam verjetno ne bo uspelo uskladiti, predvsem glede mirujočega prometa. Vse druge rešitve so pa tiste, za katere verjamem, da nam bo uspelo najti skupen jezik: kje bodo nadomestna parkirišča, kako bo potekala gradnja in vse druge podrobnosti." Prenovo Lavričevega trga načrtujejo v letu 2017.