Ministrstvo za kazen od občine zahteva vračilo 150.000 evrov evropskih sredstev. Foto: BoBo
Ministrstvo za kazen od občine zahteva vračilo 150.000 evrov evropskih sredstev. Foto: BoBo
Veslaški center Bled
Novi center so predali v uporabo leta 2010. Foto: BoBo
Sodniški stolp
V okviru projekta so na novo zgradili in obnovili športne ter zunanje površine. Foto: BoBo
Veslanje na Bledu
Namen financiranja je bila izgradnja veslaškega centra z olimpijskim statusom, kar bi omogočilo izvedbo velikih mednarodnih tekmovanj. Foto: BoBo
Veslo
Nepravilnosti je opazilo finančno ministrstvo, ministrstvo za šolstvo in šport pa je nato pregledalo stanje na terenu. Foto: BoBo
Janez Fajfar
Občino Bled že skoraj desetletje vodi župan Janez Fajfar. Foto: BoBo
Veslanje na Bledu
Občina se s stališčem ministrstva ne strinja in zato sredstev ni vrnila. Ministrstvo je zoper občino vložilo tožbo. Pravdni postopek še ni zaključen. Foto: BoBo

Državno prvenstvo v veslanju 25. septembra 2010 na Bledu je bilo posebno. Prvič je potekalo na prenovljenem veslaškem centru v srcu tega športa pri nas. Obnova telovadnice in veslaškega hangarja, gradnja novih tribun in sodniškega stolpa ter urejanje obale za blejsko občino ni bilo poceni – stalo jo je več kot 3,5 milijona evrov. K sreči je na pomoč priskočila Evropska unija s tremi milijoni evrov iz evropskih skladov. Dodatnega pol milijona je prispeval državni proračun.

Pet let po predaji novega športnega centra v uporabo, ki se je zgodila tik po izvedenem državnem prvenstvu, zgodba z evropskimi sredstvi za občino še ni končana. Uslužbenci ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so namreč septembra 2013 pri projektu ugotovili nepravilnosti. Občina je gradbenim podjetjem za dela pri projektu prek aneksov neupravičeno plačala 600.000 evrov preveč občinskega denarja.

Manjkala dokazila, nadzor pokazal odstopanja
Ministrstvo je evropska in državna sredstva za nov veslaški center občini dodelilo avgusta 2008 na razpisu za sofinanciranje naložb v športno-rekreacijsko infrastrukturo. Glavni cilj projekta je bila gradnja veslaškega centra z olimpijskim statusom, kar bi omogočilo izvedbo velikih mednarodnih tekmovanj, pa tudi zagotovilo kakovostne razmere za trening slovenski veslaški reprezentanci. Občina je v okviru projekta na novo zgradila in obnovila 3.412 kvadratnih metrov športnih površin in 22.336 kvadratnih metrov zunanjih površin. Že leta 2011 je prišla nagrada za opravljeno delo: Bled je organiziral svetovno prvenstvo v veslanju.

Tisto leto pa so se za Občino Bled zadeve začele zapletati. Konec novembra je finančno ministrstvo pregledalo dokumentacijo projekta in ugotovilo, da ni podrobnih dokazil o opravljenih gradbenih delih. Zato so uslužbenci finančnega ministrstva svoje kolege na MIZŠ-ju napotili k izvedbi tako imenovane izredne kontrole na kraju samem, je razvidno iz dokumentov, ki smo jih od ministrstva za izobraževanje pridobili z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja.

Uslužbenci ministrstva so kontrolo opravili aprila 2012. Pregled vzorca računov za gradnjo v vrednosti dobrega pol milijona evrov jim je verjetno privzdignil obrvi: občina Bled je gradbincu Kovinar gradnje ST, d. o. o., poleg denarja za izvajanje del iz osnovne pogodbe prek naknadno sklenjenega aneksa in mimo javnega razpisa plačala še 180.000 evrov.

"Pri kontroli smo ugotovili, da je bila pogodba z izbranim izvajalcem Kovinar gradnje sklenjena po sistemu 'ključ v roke do popolne funkcionalnosti in predaje objekta'. Sklepanje aneksov zaradi dodatnih in nepredvidenih del razen v izjemnih primerih ni primerno, sploh pri pogodbi na ključ," so v svojih ugotovitvah zapisali uslužbenci MIZŠ-ja.

Petim gradbincem za 600.000 evrov preveč sredstev
Kaj to pomeni? Iz dokumentov je razvidno, da je podjetje Kovinar gradnje najprej za pridobitev nekaterih gradbenih poslov pri gradnji veslaškega centra na javnem razpisu kandidiralo s ceno 614.000 evrov brez DDV-ja. S to ceno je na razpisu tudi zmagalo. A nato mu je občina dala še dodatnih 180.000 evrov javnega denarja za dela, ki bi jih moral opraviti v sklopu prvotno dogovorjene cene.

Zaradi te nepravilnosti so se na ministrstvu odločili, da bodo pregledali vso dokumentacijo projekta. Občutek jih ni varal: odkrili so še za dodatnih 424.000 evrov neupravičeno sklenjenih aneksov.

Kot kažejo dokumenti, je občina prek neupravičenih aneksov družbi Kovinar Gradnje ST izplačala za skupno skoraj 300.000 evrov javnih sredstev. Ob tem pa je občina na ta način denar dodelila še štirim drugim gradbincem. Podjetje SGP Tehnik je neupravičeno dobilo 73.000 evrov, družba Makro 5 gradnje dobrih 130.000 evrov, Elan inventa 76.000 evrov, CP Kranj pa slabih 28.000 evrov javnega denarja.

Gradbeno podjetjeVrednost prvotnih pogodb
(v EUR)

Vrednost aneksov
(v EUR)

Makro 5 gradnje528.537130.579
SGP Tehnik255.38273.109
Kovinar gradnje ST1.008.873296.870
Elan inventa294.89475.900
CP Kranj93.60927.592

Vrednost sklenjenih aneksov tako presega 600.000 evrov, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je v skladu z evropskimi pravili občino Bled kaznovalo z odvzemom 25 odstotkov tega denarja. Občina bi morala iz svojega proračuna v državnega tako najpozneje do konca letošnjega leta vrniti 151.000 evrov, lahko preberemo v knjigi dolžnikov finančnega ministrstva.

Aneksi le za nepredvidena dela
Zakonodaja sicer v izjemnih primerih dopušča sklepanje aneksov h gradbenim pogodbam. Javne ustanove lahko to naredijo takrat, ko gre za »upravičeno nepredvidena dela«. Na primer: med gradnjo se lahko zemlja vdre, kar mora nato podjetje sanirati. Takšnega vdora pa seveda ni mogoče predvideti vnaprej.

Na takšna nepredvidena dela se je v primeru veslaškega centra sklicevala tudi občina Bled. A uradniki MIZŠ-ja so ugotovili nasprotno: dodatna dela podjetij Kovinar Gradnje, SGP Tehnik in Makro 5 gradnje niso bila potrebna zaradi nepredvidenih okoliščin, temveč zaradi nepopolno izvedenega arhitekturnega natečaja. Povedano enostavneje: občina pred začetkom gradnje ni popisala vseh gradbenih del, ki bodo potrebna za izgradnjo veslaškega centra. Tudi v primeru Elan invente in CP Kranj občina ni mogla dokazati, da je šlo za nepredvidena dela.

"Ministrstvo je naknadno spremenilo mnenje"
Z vprašanji, zakaj so sklepali anekse in kako bodo v proračunu nadomestili izpad sredstev zaradi kazni ter kdo bo za to odgovarjal, smo se na občino Bled, ki jo od leta 2006 vodi župan Janez Fajfar, obrnili tudi mi. Direktor občinske uprave Bled Matjaž Berčon nam je odgovoril, da je občina "vse anekse k pogodbam sklepala skladno z določbami zakona o javnem naročanju". Po njegovih pojasnilih naj bi ministrstvo za finance sklepanje takšnih aneksov najprej dovolilo, nato pa spremenilo mnenje.

"Naknadno je bilo izoblikovano stališče, da tovrstno sklepanje aneksov ni dopustno, zaradi česar je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zahtevalo vračilo dela sredstev, prevzetih z aneksi k osnovni pogodbi. Občina se s stališčem ministrstva ne strinja in meni, da so bili postopki izvedeni zakonito ter skladno z veljavno zakonodajo, zaradi česar sredstev ni vrnila. Ministrstvo je zoper občino vložilo tožbo. Pravdni postopek še ni zaključen," je dodal Berčon.

Anže Voh Boštic, podcrto.si

Članek objavljamo v sodelovanju s spletnim medijem za preiskovalno novinarstvo podcrto.si