Družina koprskega župana Borisa Popoviča je v časih gospodarske krize s pomočjo neposredne pogodbe z nakupom občinskega lokala na elitni lokaciji močno okrepila svoj položaj. Foto: BoBo
Družina koprskega župana Borisa Popoviča je v časih gospodarske krize s pomočjo neposredne pogodbe z nakupom občinskega lokala na elitni lokaciji močno okrepila svoj položaj. Foto: BoBo

V tem primeru lahko rečemo, da je korupcija sistemsko vgrajena v občinske akte.

Viktor Markežič
Občina lokal prodala Popovičevim sorodnikom

V občinskem lokalu na koprskem Carpacciovem trgu je koprski župan pred desetletjem osvajal gostinsko abecedo podjetništva, pozneje pa je tukaj uprizarjal tudi strankarsko propagando in javno slavil svoje zmage. Pred dnevi je ta nepremičnina po vrsti neuspelih javnih dražb prek neposredne pogodbe z občino končala v rokah županove sestre Laure Ban in matere Solze Popovič.

Podrobnosti posla niso znane
Podrobnosti posla niso znane, ve se le to, da je občina doslej najmanj enkrat enostransko odstopila od javne dražbe. Razloga za tako dejanje, ki omogoča skrivalnice in manipulacije, doslej nikoli niso razkrili. Pravijo, da jim to ni treba, in tudi na novinarska vprašanja ne odgovarjajo.

V koprski opoziciji so nad občinskim ravnanjem ogorčeni. Trdijo, da gre še za eno v vrsti spornih dejanj koprskega župana, ki imajo vse znake korupcije in klientelizma. "Čez čas se bomo spraševali, kako se je občinsko premoženje oškodovalo. Kaj je to drugega kot čudež, da gre lokal natančno v roke 'žlahti' župana. To je ne samo nehigienično, ampak veliko huje," pravi Olga Franca iz SLS-a.

Drugega interesenta niso povabili na pogajanja
Po propadlih dražbah je namreč občina za lokal objavila namero o sklenitvi neposredne pogodbe. Poleg članov ožje družine Popovič se je na vabilo odzval tudi solastnik izolskega podjetja Boxmark Valter Krmac, a so ga na občini v postopku izbire kupca očitno zaobšli. "Zadeva je dokaj sveža in se bomo o nadaljnjih korakih posvetovali s pravno službo in bomo videli, kako naprej - ali bomo šli po sodni poti ali bo to samo grenka izkušnja," je dejal Krmac.

"Samo to, da občina drugega interesenta ni povabila na pogajanja, pomeni, da je bilo že vnaprej določeno, da bosta objekt dobila Popovič in njegova družina, pri tem pa mu asistira skoraj kompletna občinska uprava. To je neverjetno in nezaslišano," se jezi Viktor Markežič iz opozicijske stranke Oljka.

1.200 evrov za kvadratni meter
Za 158 kvadratnih metrov velik lokal na Caracciovem trgu je družina Popovič odštela 187.000 evrov ali slabih 1.200 evrov na kvadratni meter. Geodetska uprava je sicer nepremičnino ocenila na 351.510 evrov.

Na občini odgovarjajo, da so županovi družinski člani v postopku ponudili največ, zato so tudi bili izbrani. Očitek, da je župan lokal podelil svoji družini, zavračajo z argumentom, da je to odločitev sprejela posebna občinska komisija.

Vsaj nasprotje interesov
S protikorupcijske komisije sporočajo, da s primerom uradno še niso seznanjeni, prvi indici pa kažejo, da bi v konkretni zadevi lahko šlo za nasprotje interesov, čemur bi se morali javni organi v najširšem loku izogibati.

Edi Mavsar, TV Slovenija

V tem primeru lahko rečemo, da je korupcija sistemsko vgrajena v občinske akte.

Viktor Markežič
Občina lokal prodala Popovičevim sorodnikom