Občine imajo do e-računa precej mešane občutke. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Občine imajo do e-računa precej mešane občutke. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija


V občini Idrija so pojasnili, da so morali doslej plačati 6.000 evrov za nadgraditev računalniških programov, treba pa bo zamenjati tudi kar nekaj računalnikov. V občini Markovci pa so po drugi strani zadovoljni, saj jim e-račun ni povzročil dodatnih stroškov.

Strošek poslovanja občine Rečica ob Savinji pa se je z uvedbo e-računov povečal za okoli 1.000 evrov zaradi nabave ustrezne opreme. Poleg tega bodo morali zagotoviti še okoli 6.000 evrov za nakup novih različic računalniških programov. "Glede uvedbe sistema e-računov pa je naše mnenje, da so bili računi v fizični obliki bolj pregledni in si težje spregledal napake oz. pomanjkljivosti," so še dodali. Podobno so se stroški povečali v občini Turnišče. Za novo programsko opremo so namreč plačali 5.000 evrov, ure pomoči pri uvedbi v novi program pa so stale dodatnih od 2.000 do 3.000 evrov. Imajo tudi stroške hrambe računov in mesečnega najema novega programa.

Vendar - tudi v občini Majšperk so z uvedbo e-računov zadovoljni. Pri uvajanju ni bilo večjih težav ali dodatnih stroškov, delo računovodstva pa je s tem olajšano, so povedali. Zadovoljni so prav tako v občini Naklo, kjer ocenjujejo, da je račun hitreje in enostavneje vnesen, podpisan in likvidiran.

Podjetni izkoristili prehod
V sevniški občini jih je prehod stal okoli 35.000 evrov. V večini občinskih javnih zavodov, kjer imajo druge programerje, so morali namreč kupiti nove računalnike, a so prav prehod na e-račune podjetno izkoristili z obvezno nabavo kar nekaj modulov. Z višjimi stroški poslovanja z uvedbo e-računov se srečujejo tudi v slovenjgraški občini, murskosoboška je za projekt doslej porabila skoraj 4.500 evrov, Ivančna Gorica pa okoli 3.000.

V praksi uvedba e-računov pomeni, da morajo pravne in fizične osebe proračunskim uporabnikom (občinam, krajevnim skupnostim, ministrstvom) za dobavljeno blago, izvedene storitve ali izvedene gradnje od 1. januarja dalje posredovati svoje račune ne več v fizični, ampak v elektronski obliki, kot e-račune. Ti pa morajo biti podpisani z elektronskim podpisom in izdani v obliki e-Sloga, ki je enotna standardizirana oblika e-računa.