Občina Grosuplje je na račun igre Eurojackpot prejela dobre tri milijone evrov. Foto: EPA
Občina Grosuplje je na račun igre Eurojackpot prejela dobre tri milijone evrov. Foto: EPA
Župan Verlič opozarja na probleme financiranja občin. Foto: BoBo
Grosuplje dobilo nov prizidek zdravstvenega doma

Občina je namreč davek prejela kot občina stalnega prebivališča srečnega dobitnika, ki je lani decembra prejel glavni dobitek v mednarodni igri Eurojackpot, vreden 21.047.334,80 evra. Občina je tako prejela 3.157.100 evrov davka.

Nenadni priliv ni vplival na gradnjo, saj je bil prizidek načrtovan že prej. "Sam prizidek je bil želja občine Grosuplje že skoraj 20 let," je za MMC dejal župan Peter Verlič. Odločitev o gradnji izvira iz prejšnjega mandata, je dejal župan, jackpot pa je bil "srečna okoliščina".

Prizidek bi Grosupeljčani in Grosupeljčanke tako dobili v vsakem primeru, a bi se morala občina, če srečni dobitnik ne bi imel stalnega prebivališča ravno tam, najverjetneje zadolžiti. V letu 2013 je bilo predvideno zadolževanje v višini milijona evrov, je pojasnil Verlič, nato pa to ni bilo potrebno.

Župan: Gradnjo nam je podaril srečnež
"Proračun je vedno treba uravnotežiti. Vsako zadolževanje ni dobro, ampak če gre za prave namene, žal včasih ne gre drugače," je dejal župan, ki je pojasnil, da je bila končna investicijska vrednost prizidka skupaj z opremo 4,1 milijona evrov. "Tri milijone in pol je bila gradbena vrednost investicije, tri milijone in sto tisoč pa je bil jackpot. Lahko bi rekel, da nam je gradnjo podaril srečnež," je dejal.

V prizidku bo osem ordinacij, nujna medicinska pomoč in nov laboratorij, pravi. "Prostorske stiske zdaj ne bo več," je zagotovil Verlič.

Rekorden proračun na račun evropskih sredstev
Razliko med končno vrednostjo in davkom od dobitka pri Eurojackpotu so pokrili iz občinskega proračuna, je še pojasnil. Proračun občine je bil v letu 2014, kot je poudaril župan, rekorden. Znašal je namreč 39 milijonov evrov, in sicer predvsem na račun evropskih sredstev. Samo za gradnjo čistilne naprave je tako po županovih besedah namenjenih 20 milijonov, sredstva pa gredo tudi za energetsko sanacijo šol in vrtcev.

Verlič je zadovoljen s prilivom od igre na srečo, ob tem pa opozarja, da izvirni prihodki občin stalno padajo. "Če bo šlo tako naprej, bomo potrebovali še več takšnih srečnežev."

Grosuplje dobilo nov prizidek zdravstvenega doma