V Brežicah so z več dogodki obeležili 660 let mesta Foto: Goran Rovan
V Brežicah so z več dogodki obeležili 660 let mesta Foto: Goran Rovan

Na današnji dan pred 660 leti so Brežice dobile mestne pravice. Zato so danes v mestu pripravili vrsto prireditev in dogodkov, s katerimi so zaznamovali ta jubilej. Pobudo za počastitev je dalo Društvo za oživitev mesta, pridružili pa so se jim tudi drugi – več ko 20 akterjev, ki je združilo moči in vsebine ter ustvarilo bogat kulturni program, saj vidijo v tem tudi priložnost za promocijo kulturne in turistične ponudbe občine.

Tako so pripravili več razstav, koncertov, delavnic, vodenih ogledov mesta. Omenimo le ulično razstavo otrok, ki so jo poimenovali Likovne igrarije, na njej pa so sodelovali tudi gostje iz Osnovne šole Dobřany iz Češke. Svojo razstavo je pripravilo tudi Društvo likovnikov Brežice, Društvo Verigar je izdalo osebno znamko, priložnostno ovojnico in poštni žig, s starimi plesi se je predstavila plesna skupina Celestina. Zveza delovnih invalidov Slovenije je v šporni dvorani pripravila 15. revijo pevskih zborov.

Pripravili so tudi več ogledov mesta, prav tako po Posavskem muzeju in dan odprtih vrat v različnih institucijah. Praznovanje se bo zaključilo s slavnostno prireditvijo, na kateri bo nastopil Big band Slovenske vojske z dirigentom Rudolfom Strnadom, na katerem bodo združili slavnostno praznovanje obletnice mestnih pravic s tretjim praznikom Krajevne skupnosti Brežice.

Za MMC Goran Rovan