Kurenti so ponovno zavzeli Ptuj. Foto: BoBo
Kurenti so ponovno zavzeli Ptuj. Foto: BoBo
Praznično središče Ptuja. Foto: BoBo
Romska godba. Foto: BoBo

Vreme danes sicer ni pomagalo organizatorjem že 54. ptujskega kurentovanja. Kljub dežju pa je ptujski župan Štefan Čelan ključ mestne hiše predal princu ptujskega karnevala Miroslavu Slodnjaku, vitezu Dornavskemu, ki bo drugo leto zapored v pustnem času vladal Ptuju. Princ karnevala je ob tem vnovič obljubil, da bo s svojimi cigani napolnil mestno blagajno, saj državi ne bo plačeval davkov.
"V teh dneh s Ptuja ne bo šlo nič. In mislim, da bo to pomagalo ptujski blagajni. Tudi če se v Ljubljani ne bodo strinjali, v pustnem času vladam jaz, in to bo držalo," se ne da trenutni mestni poglavar.

Teh besed se je razveselil tudi dozdajšnji župan Čelan, ki bo ta čas vnovič oblekel kurentovo opravo. "Glede na to, kar so cigani pustili po lanskem vladanju, so zdaj pridobili še nekaj izkušenj in našli so kar nekaj metod za pridobivanje premoženja. Kljub težkim časom ostajam optimist," v šaljivem tonu dodaja Čelan. Skupaj s preostalimi kurenti bo zdaj širil poslanstvo teh etnografskih pustnih likov tako v Sloveniji kot v tujini.
Slabo vreme ni ovira
Po dopoldanski predaji oblasti bi se moralo po ptujskih mestnih ulicah sprehoditi približno 1.800 etnografskih likov. Velik del tega števila so predstavljali kurenti, ki pa so zaradi dežja svoje poslanstvo danes predstavili na suhem v karnevalski dvorani. So pa kljub temu po mestnih ulicah zadoneli poki bičev, videli smo tudi številne folklorne skupine, tradicionalne orače in ob dornavskih ciganih tudi tamkajšnje lükarje. Da slabo vreme ne bo preprečilo prikaza etnografskih skupin in s tem etnografske dediščine, je vseskozi vztrajal vodja kurentovanja Branko Brumen.

"Kljub neprijaznemu vremenu se bo danes na Ptuju prikazalo ogromno etnografskih mask tako ptujskega, slovenskega in širšega prostora. Kljub temu vremenu so prišli gostje iz Hrvaške in Avstrije, in čeprav se je del povorke preselil v karnevalsko dvorano, bomo prikazali moč etnografske dediščine," poudarja Brumen.

Na tisoče maškar
V desetih dneh se bo na Ptuju zvrstilo več kot 120 prireditev javnega značaja, tradicionalno pa vrhunec kurentovanja sledi prihodnjo nedeljo, ko bo na sporedu mednarodna pustna in karnevalska povorka. Vsi liki, ki so se predstavili že danes, bodo še enkrat zakorakali po ptujskih mestnih ulicah, ob tem pa so prijavljene tudi številne druge skupine, skupno bo tako na ogled približno 4.000 maskiranih udeležencev.

Princ karnevala, vitez Dornavski, pa bo svoje letošnje in tudi dveletno poslanstvo sklenil na pustni torek, 4. marca, ko bo ključe mestne hiše vnovič predal "civilnemu" županu.
Danijel Poslek