Projekt R CERO za severnoprimorske župane znova postaja nočna mora. Nekatere občine so že napovedale, da ne bodo plačale odškodnine, vse dokler se ne ugotovi odgovornost vsake posebej. Foto: Komunala Nova Gorica
Projekt R CERO za severnoprimorske župane znova postaja nočna mora. Nekatere občine so že napovedale, da ne bodo plačale odškodnine, vse dokler se ne ugotovi odgovornost vsake posebej. Foto: Komunala Nova Gorica

Ko je pred letom dni dokončno propadel skoraj 50 milijonov evrov vredni projekt regijskega odlagališča odpadkov, je severnoprimorske župane močno bolela glava. Po volitvah, ko se je večina županov že zamenjala, so projekt nekateri že skorajda pozabili. Zdaj pa izgubljena investicija ponovno povzroča velike težave - tri podjetja namreč zahtevajo kar šest milijonov evrov visoko odškodnino.

Še vedno ni jasno, kdo je kriv za propad projekta
Župani so se zato na današnjem Svetu regije v Kanalu spraševali, kako si bodo stroške razdelili, saj še vedno ni jasno, kdo je kriv za propad projekta. Nekatere občine so že napovedale, da ne bodo plačale odškodnine, vse dokler se ne ugotovi odgovornost vsake posebej.

Projekt R CERO za župane ponovno postaja nočna mora. Kako si bodo stroške razdelile občine, zato ostaja osrednje vprašanje, sprašujejo pa se tudi to, kako novoizvoljenim svetnikom pojasniti, da morajo za propadli projekt zdaj plačati še odškodnine.

Podpredsednik Sveta severnoprimorske regije Aleš Bucik je dejal: "Glede projekta R CERO smo prejeli sklep, da se pripravi aneks o zaključku tega projekta. Seveda je bilo veliko debate, zakaj je ta projekt padel. Vsi župani, ki trenutno vodijo občine, niso niti seznanjeni z zgodovino in kronologijo, zato je bila zahteva, da se pripravi celoten kronološki postopek."

"Letele bodo županske glave." "Svetniki nas bodo obesili na gauge," so se slikovito izrazili nekateri župani, ko so razmišljali o delitvi stroškov.

Poiskali bodo odvetnika
"Seveda se bo postavljalo tudi vprašanje odgovornosti. Ne gre samo za odgovornost Mestne občine Nova Gorica in ljudi, ki so ta projekt tam vodili. Očitno smo bili tudi kot občine zavedeni od ministrstva za okolje in prostor. Stvar po moji oceni sploh ni enostavna
," je še dejal Bucik.

Župani so zato sprejeli sklep, da s pomočjo odvetnika določijo način, kako bodo končali odprte zadeve v povezavi s projektom R CERO in tudi način, kako bodo poravnali odškodninske zahtevke ter stroške, ki so v projektu nastali.