Odvisnik Dejan pravi, da je skušal poiskati pomoč pri več psihiatrih, a so ga vsi zavrnili. Foto: MMC RTV SLO
Odvisnik Dejan pravi, da je skušal poiskati pomoč pri več psihiatrih, a so ga vsi zavrnili. Foto: MMC RTV SLO
Stroka opozarja, da je predpisovanje benziodiazepinov pri zdravljenju načeloma neustrezno. Foto: MMC RTV SLO

Vseh odvisnikov, ki so vključeni v center na Metelkovi, je nekaj manj kot 2000, redno jih terapijo obiskuje kakih 600. Po mesecu brez psihiatrične pomoči - vsi odvisniki nadomestnega psihiatra še niso našli - je stanje skrb vzbujajoče. Številni so namreč odvisni tudi od pomirjeval in uspaval, ki pa jim jih lahko predpiše le psihiater.

Psihiatri se pacientov z Metelkove otepajo
Med njimi je tudi 43-letni Dejan. Pred 15 leti je začel hoditi na terapije na Metelkovo, sčasoma mu je psihiater začel predpisovati pomirjevala. Brez njih zdaj ne gre več, pove, a novega psihiatra, ki bi mu jih lahko predpisal, še ni našel. "Poskusil sem pri več psihiatrih, a nihče te noče vzeti, ker na papirju piše, da smo pacienti z Metelkove, in to so v glavnem samo narkomani. Mene zanima to, da pridem do svojih zdravil." Ker jih ne more dobiti pri zdravniku, si jih priskrbi sam - na črnem trgu. Tableta pomirjevala - kot sta na primer helex ali apaurin - stane 1 evro.

Prelahko predpisovanje benzodiazepinov, uspaval, antipsihotikov
Eli Zamernik
iz Društva Stigma je do predpisovanja pomirjeval in uspaval kritična. "To so zdravila iz Srbije, Bosne, bogve od kod in kaj vse je to, to ni v redu, lahko je tudi nevarno," o zdravilih s črnega trga pravi Zamernikova, ki je bila sama odvisnica 15 let. "V 15 letih sem dobivala metadon in nič drugega nisem potrebovala. Kdaj in zakaj se je začelo tako množično predpisovati benzodiazepine, uspavala, antipsihotike?! Nihče mi ne bo rekel, da so vsi odvisniki tako morbidni in imajo tako morbidne motnje. Ja, jih je veliko, ki jih imajo, ne pa toliko."

Pove tudi, da so te odvisnosti hujše od heroinske. "Kriza je obupna, tudi življenjsko ogrožajoča. Vem, kako je bilo, ko ni bilo metadona, ko si obupan, prestrašen, jezen, agresiven, vse to se bo začelo dogajati."

Zamernikova s prstom pokaže tudi na Zdravstveni dom Ljubljana Center. Društvo se je nanje obrnilo pisno in dobilo odgovor: za paciente bo poskrbljeno. Direktor Rudi Dolšak pravi, da novega psihiatra iščejo že od decembra, da pa pacientov niso pustili v nemilosti - na voljo so jim štiri zdravnice, en psiholog in pet medicinskih sester.

Iz zakaj je psihiatra za te bolnike tako težko najti? "Da bi se bali zdravniki dela v zdravstvenem domu s tovrstnimi pacienti, ker je pacientov preveč - morda, ker je obremenjujoče - je, da direktor nima možnosti adekvatno nagrajevati, je porazno, ampak taka so dejstva," pravi Dolšak. V Zdravstvenem domu Ljubljana se zavedajo svoje velike odgovornosti, še pojasni direktor, pa tudi, da so stopili v stik s priznanimi strokovnjaki, a ni preprosto, pravi, saj je specialistov nekaterih strok premalo in so zato preobremenjeni.

Več v spodnjem prispevku in pogovoru z Jasno Čuk Rupnik iz Centra za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog iz Logatca.

Odvisniki ostali brez psihiatrične pomoči
Odvisniki ostali brez psihiatrične pomoči