Pri kriminalni združbi so našli 1.504 tablet amfetamina (ekstazi), 88 gramov heroina, 27 gramov kokaina, 225 gramov konoplje, dve avtomatski pištoli, večje število nabojev za pištole, vojaški bajonet, bokser, več mobilnih telefonov, računalnikov in denar. Foto: Policija
Pri kriminalni združbi so našli 1.504 tablet amfetamina (ekstazi), 88 gramov heroina, 27 gramov kokaina, 225 gramov konoplje, dve avtomatski pištoli, večje število nabojev za pištole, vojaški bajonet, bokser, več mobilnih telefonov, računalnikov in denar. Foto: Policija
Orožje
Preiskavo so policisti končali na začetku novembra. Foto: Policija
Briljanti
Policisti pozivajo lastnika, ki bi prepoznal briljante na zadnji sliki kot svoje, naj jih o tem nemudoma obvesti policijo na telefonsko številko 113 ali 080 1200. Foto: Policija

Koprski kriminalisti so na začetku novembra končali dolgotrajno preiskavo delovanja kriminalne združbe, ki je kupce v slovenski Istri in v Italiji oskrbovala z različnimi mamili (s heroinom, kokainom, konopljo in predvsem z amfetamini).

Sume so utemeljili
Po usmeritvah okrožnega državnega tožilstva so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe in opravili hišne preiskave, med katerimi so odkrili mamila, pripomočke za njihovo izdelavo, orožje in drage predmete nepojasnjenega izvora. Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, so zbrali dovolj materialnih in drugih dokazov za podajo kazenskih ovadb zoper 17 oseb zaradi utemeljenega suma storitve več kot sto kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog (po členu 186 KZ-1B ) in dveh kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva (po I. odstavku, 307. čl. KZ-1B).

Skoraj vsi osumljenci iz slovenske Istre
Osumljeni so moški, stari od 21 do 41 let. Sedem jih prebiva na območju Izole (med njimi je en državljan Kosova, preostali so državljani Slovenije), pet na območju Kopra, po eden iz Ankarana, Dragonje, Lucije in Trsta (italijanski državljan), eden pa je državljan Litve in v Sloveniji nima urejenega statusa.

Raznovrstna mamila in orožje
Šest osumljencev so 23. oktobra pridržali. Pri njih so izvedli hišne preiskave. Našli so 1504 tablet amfetamina (ekstazi), 88 gramov heroina, 27 gramov kokaina, 225 gramov konoplje, dve avtomatski pištoli, večje število nabojev za pištole, vojaški bajonet, bokser, večje število mobilnih telefonov, računalnikov in denar. V stanovanju 36-letnega Koprčana so odkrili prirejen prostor za hidroponično gojenje konoplje s 57 sadikami te rastline.

Kdo pogreša briljante?
Pri drugem osumljencu so zasegli šest dragih kamnov, briljantov, za katere osumljeni ni znal pojasniti izvora. Policisti pozivajo lastnika, ki bi prepoznal briljante na zadnji sliki kot svoje, naj jih o tem nemudoma obvesti policijo na telefonsko številko 113 ali 080 1200.

V priporu dva osumljenca
Po opravljenem zaslišanju so dva osumljenca izpustili štiri pa so jih privedli pred preiskovalnega sodnika v Koper. Ta je zoper 31-letnega in 36-letnega moškega z območja Kopra odredil pripor.

Bojan Kralj, Radio Koper