Lokalne novice
(5)
Park sevniškega gradu je dobil novo podobo. Foto: Goran Rovan
Z odprtjem parka se je začelo tudi Sevniško grajsko poletje. Foto: Občina Sevnica
VIDEO
Sevniški grad zdaj obkrož...

Dodaj v

Park sevniškega gradu in vrtnarjeva vila spet v pravi podobi

Obnova je stala 660.000 evrov, občina prispevala le 15 %
21. maj 2014 ob 16:47,
zadnji poseg: 21. maj 2014 ob 18:07
Sevnica - MMC RTV SLO

Obnova sevniškega gradu poteka že več let in vsako leto dobiva lepšo podobo. Lani so obnovili grajski park in opravili rekonstrukcijo sprehajalnih poti, obnovili pa so tudi vrtnarjevo vilo.

Odprtje so opravili šele zdaj in s tem tudi začeli niz prireditev, ki potekajo pod skupnim naslovom Sevniško grajsko poletje.

V parku sevniškega gradu so tako obnovljene sprehajalne poti, vodnjak, na novo je postavljen paviljon in več replik kipov, kakršni so že nekoč krasili grajski park. Ta je tako na novo zaživel, pri čemer pa je sevniška občina prispevala le 15 odstotkov denarja, potrebnega za to investicijo.

Srečko Ocvirk, župan občine Sevnica, o tej naložbi pravi: "Projekt obnove grajskega parka je sofinanciran iz evropskih regionalnih razvojnih skladov. Investicija je obsegala 660 tisoč evrov in je ena v sklopu investicij obnove gradu kot celote ter traja že precej let. Občina Sevnica je namreč z uspešno prijavo projekta na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za pridobitev nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj pridobila 85-odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov projekta."

Obnova je potekala tako, do bi čim bolj ohranili prvotno zunanjo ureditev. V sklopu ureditve parka je bila postavljena še kovana ograja z vrati. Zdaj je obnovljena tudi nekdanja vrtnarjeva vila, ki je prav tako kot grad zaščitena kot kulturni spomenik. V njej bo mogoče prenočiti, hkrati pa bodo v njej izvajali še dodatne turističnopromocijske vsebine. Z urejenimi dostopnimi potmi pa je dosežena celovitejša urejenost širšega grajskega hriba nad starim mestnim jedrom.

Slovesno odprtje grajskega parka je bilo hkrati začetek tradicionalnega festivala Sevniško grajsko poletje. Pod tem naslovom že več kot 10 let potekajo različne prireditve. Do jeseni se bo tako na sevniškem gradu zvrstilo kar 20 prireditev, ki bodo zagotovo privabile mnogo obiskovalcev.

Za MMC Goran Rovan
Foto: Goran Rovan in občina Sevnica

Prijavi napako
Komentarji
crime_dog
# 21.05.2014 ob 17:12
pohvalno! lepo da je vsaj en slovenski grad iz dneva v dan lepši in ne vsak leto večja razvalina, kot je to večina naših utrdb. če bi bili ljudje bolj domiselni in angažirani bi se dalo za obnovo naše kulturne dediščine iz bruslja pocuzati veliko več finančnih sredstev.
to-to
# 21.05.2014 ob 20:29
BRAVO
bobbek
# 22.05.2014 ob 09:15
Lepo,bi me pa zanimal ce je se gostilna gor na gradu
zemljemerec
# 22.05.2014 ob 08:35
Zelo lepo, le klopce so starejše dame pogrešale...
SloLord
# 21.05.2014 ob 19:12
Lani bil tam. Res je prelep(o)...
Kazalo