Park sevniškega gradu je dobil novo podobo. Foto: Goran Rovan
Park sevniškega gradu je dobil novo podobo. Foto: Goran Rovan
Z odprtjem parka se je začelo tudi Sevniško grajsko poletje. Foto: Občina Sevnica
Sevniški grad zdaj obkroža obnovljen park

Odprtje so opravili šele zdaj in s tem tudi začeli niz prireditev, ki potekajo pod skupnim naslovom Sevniško grajsko poletje.

V parku sevniškega gradu so tako obnovljene sprehajalne poti, vodnjak, na novo je postavljen paviljon in več replik kipov, kakršni so že nekoč krasili grajski park. Ta je tako na novo zaživel, pri čemer pa je sevniška občina prispevala le 15 odstotkov denarja, potrebnega za to investicijo.

Srečko Ocvirk, župan občine Sevnica, o tej naložbi pravi: "Projekt obnove grajskega parka je sofinanciran iz evropskih regionalnih razvojnih skladov. Investicija je obsegala 660 tisoč evrov in je ena v sklopu investicij obnove gradu kot celote ter traja že precej let. Občina Sevnica je namreč z uspešno prijavo projekta na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za pridobitev nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj pridobila 85-odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov projekta."

Obnova je potekala tako, do bi čim bolj ohranili prvotno zunanjo ureditev. V sklopu ureditve parka je bila postavljena še kovana ograja z vrati. Zdaj je obnovljena tudi nekdanja vrtnarjeva vila, ki je prav tako kot grad zaščitena kot kulturni spomenik. V njej bo mogoče prenočiti, hkrati pa bodo v njej izvajali še dodatne turističnopromocijske vsebine. Z urejenimi dostopnimi potmi pa je dosežena celovitejša urejenost širšega grajskega hriba nad starim mestnim jedrom.

Slovesno odprtje grajskega parka je bilo hkrati začetek tradicionalnega festivala Sevniško grajsko poletje. Pod tem naslovom že več kot 10 let potekajo različne prireditve. Do jeseni se bo tako na sevniškem gradu zvrstilo kar 20 prireditev, ki bodo zagotovo privabile mnogo obiskovalcev.

Za MMC Goran Rovan
Foto: Goran Rovan in občina Sevnica

Sevniški grad zdaj obkroža obnovljen park