"Z občine ni še nihče prišel govorit z mano," nam je povedal Jašar. Foto: 29. oktober

Časnik Večer poroča, da je Jašarja v pripor pospremilo približno deset policistov, ki so na prizorišče dogajanja prišli s kar štirimi avtomobili. Ob 14.55 so ga iz pripora izpustili, ker naj bi "prenehali razlogi za pridržanje", dobil pa je tudi dve denarni kazni v skupni višini 357 evrov.

Upa, da se nabere dovolj podpornikov
V Mariboru namreč aktivisti in nezadovoljni občani po odstopu župana Franca Kanglerja zahtevajo tudi odstop vseh mestnih svetnikov, da bi na volitvah marca lahko izbrali povsem novo sestavo občinskega vodstva. Do zdaj je odstopilo deset od skupno 45 svetnikov, za takojšnjo razpustitev sveta pa bi bili potrebni odstopi najmanj 23 svetnikov.

To želi doseči član skupine 29. oktober, ki je že oktobra zahtevala spremembe v lokalni in državni politiki. Sanjin Jašar pa se je zdaj odločil s pasivnim in mirnim protestom izraziti svoje nestrinjanje z mestno politiko. Zjutraj je prišel v občinsko stavbo. "Zahteve so enake kot zahteva Mariborčanov, ki so protestirali in zahtevali, da mora mestni svet odstopiti. Na občini želim vztrajati, dokler se to ne zgodi," je dejal za MMC.

V stavbi občine je nameraval ostati do 16. ure, se zjutraj vrniti in tako bi bilo po njegovih besedah vsak dan, "dokler se ne nabere dovolj ljudi, da zaskvotamo stavbo. Na začetku je vedno težko, stvari se počasi premikajo, potem se pa razvije."Vendar pa so na občino prišli policisti in ga pridržali zaradi kršenja javnega reda in miru - prostorih občine se namreč ni dovoljeno zadrževati, če posameznik nima opravka na občini ali upravni enoti.

Popoldne tudi shod v podporo Jašarju
Pred sedežem Mestne občine Maribor se je popoldne sicer zbralo okoli 80 ljudi, ki so izražali podporo Jašarju ter spet zahtevali tudi razpustitev mestnega sveta in izražali nestrinjanje nad političnim sistemom v Sloveniji.

Jašar se je tudi sam udeležil popoldanskega shoda pred občino in napovedal, da bo v prihodnjih dneh nadaljeval z zasedbo občine. "Jutri bom tukaj na občini," je zatrdil. Kot je dejal, se v prvi vrsti zavzema za odstop mariborskih mestnih svetnikov, hkrati pa meni, da so v Sloveniji nujne korenite družbene spremembe. "Upam, da bodo ljudje spregledali, da ne leva ne desna opcija očitno nista pravi izbor in da je treba tvegati s kakšnimi novimi ljudmi," je dodal.

Shoda se je udeležil tudi sociolog Franc Trček, ki je bil z Jašarjem dopoldne na občini. "Očitno so se odločili, da je Maribor nek poligon, kjer bodo trenirali policijsko državo. Sporočam jim: v Mariboru imamo dovolj tega," je sporočil vrhu slovenske politike. "Nočemo živeti v takšni policijski državi, hočemo soupravo, hočemo neposredno demokracijo," je še povedal.