Ivan Majcen je od Vojka Čoka prevzel vodenje Primorske gospodarske zbornice. Foto: Radio Koper
Ivan Majcen je od Vojka Čoka prevzel vodenje Primorske gospodarske zbornice. Foto: Radio Koper

Nekdanji predsednik uprave Lame Dekani, Ivan Majcen, je novi predsednik Primorske gospodarske zbornice. Nasledil je Vojka Čoka, ki je z generalnim direktorjem Gospodarske zbornice Slovenije, Samom Hribarjem Miličem še pred svojim odhodom podpisal sporazum, s katerim sta zbornici razrešili medsebojni spor zaradi izmenjave podatkov o članstvu, članarini in drugih skupnih zadevah.

Gospodarska zbornica Slovenije in Primorska gospodarska zbornica sta spor, ki je izviral iz nerešenega lastninskega vprašanja, zgladili po tiho in mimo oči javnosti. "Ta spor smo rešili že v maju, še pred volitvami znotraj GZS-ja, ko smo skupaj s predsednikom PGZ-ja, gospodom Čokom, podpisali sporazum, kako bomo te zadeve zaprli, in s tem sporazumom smo se zavezali, da bomo izmenjevali podatke, ključe in drug drugega informirali o načinu delovanja," je povedal generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič.

Novi predsednik Primorske gospodarske zbornice, Ivan Majcen, pravi, da v Kopru gledajo na podpis sporazuma kot na korak k normalizaciji odnosov. Najtrši oreh, to je delitev premoženja, morajo še streti. "Tukaj so mnenja vseh samostojnih gospodarskih zbornic, ne samo primorske, drugačna od GZS-ja, ki je pridobil določena pravna mnenja, ampak tudi na naši strani so pridobljena pravna mnenja, ki so ravno nasprotna," je povedal. Do sestanka na to temo bi po Majcnovem mnenju lahko prišlo že v prvi polovici avgusta.

Zbornične prostore na Ferrarski cesti v Kopru je leta 1978 z dodatno prispevno stopnjo zgradilo primorsko gospodarstvo. V njih že ves čas domuje gospodarska zbornica, ki pa se je medtem organizacijsko večkrat preoblikovala. Nazadnje leta 2007, ko se je takratna območna zbornica spet osamosvojila in preimenovala v Primorsko gospodarsko zbornico.

Jasna Preskar, Radio Koper