Prebivalci Loga imajo ob močnem deževju grenak občutek v grlu. Foto: MMC RTV SLO
Prebivalci Loga imajo ob močnem deževju grenak občutek v grlu. Foto: MMC RTV SLO


"Ne želim, da bi se kaj takega znova ponovilo. Vendar je Slovenija zelo gorata dežela, zato se lahko v vsaki dolini zgodi podoben primer, kot je bil v Logu. Vendar je nesmiselno razmišljati, kje lahko se še zgodi to," je dejal predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti Igor Černuta.

V Logu pod Mangartom se bodo nocoj spomnili sedmih žrtev plazu izpred 14 let. V vaški cerkvi bodo darovali spominsko mašo, nekaj pred polnočjo pa bodo na kraju, kjer so nekoč stale hiše žrtev zemeljskega plazu, prižgali sveče.

Konec obnove je povezan z denarjem, ki ga v Sloveniji in svetu po gospodarski krizi ni, je prepričan Černuta. "Log je pozabljen, saj je minilo že 14 let. Kar je bilo narejenega, je narejeno, mi pa se lahko borimo le še za druge stvari," je dodal.

Je za banke, ni za sanacijo
Tudi na ministrstvu za okolje in prostor ugotavljajo, da obnova še ni končana. Za dokončanje ureditve in zmanjšanje ogroženosti bi morali še dokončno urediti plazišče, Mangartski potok ter strugi Predelice in Koritnice. Zgraditi bi morali tudi brv čez Koritnico v Repešču in brv čez Koritnico pri Matijevcu, vključno z navezovalnima cestama, urediti območje Mangartske planine, cesto v Repešce, vzpostaviti opozorilni sistem ter krajinsko urediti prizadeto območje. A denar za to se v proračunu ne najde, potrebnih pa bi bilo 8,8 milijona evrov.

Posledice plazu Stože, ki je eden največjih v Sloveniji do zdaj, so bile katastrofalne. Umrlo je sedem ljudi, porušenih je bilo šest stanovanjskih in gospodarskih objektov ter bolj ali manj poškodovanih še 23 objektov v Zgornjem Logu.