V Sloveniji so odkrili kar 3.600 različnih vrst metuljev, med katerimi je le 179 dnevnih. Foto: MMC RTV SLO/Dušan Klenovšek
V Sloveniji so odkrili kar 3.600 različnih vrst metuljev, med katerimi je le 179 dnevnih. Foto: MMC RTV SLO/Dušan Klenovšek
1.020 vrst metuljev v Kozjanskem parku

Vešča (še) nima slovenskega imena, njeno latinsko pa je "Euchromiusocellea". V Sloveniji poznamo 3.600 različnih vrst metuljev. Med njimi je le 179 dnevnih, drugi so nočni in jih bolj poznamo kot vešče. Večinoma so pisanih barv, nekateri živijo le nekaj ur, drugi preletijo večtisočkilometrske razdalje. Samo v Kozjanskem parku so doslej našteli več kot tisoč vrst, predvidevajo pa, da jih je še veliko več.

Za veliko metuljev v Kozjanskem parku je po mnenju biologa Dušana Klenovška več razlogov. "Glavni pa je ta, da se v Kozjanskem parku križa več tipov podnebja: od stepskega, panonskega do alpskega, pa tudi mediteranska klima lahko seže na to območje. Nekateri metulji so tu celo življenje, imamo pa tudi selivske vrste. Recimo v avgustu in septembru je bilo ogromno metuljev iz Sredozemlja, kjer niso imeli česa jesti," je pojasnil Klenovšek.

Samo v peskokopu Župjek 17 novih metuljev
Letos so v peskokopu Župjek na Bizeljskem odkrili 17 novih vrst metuljev, med njimi pa je tudi prej omenjena vrsta metulja, ki ga doslej v Sloveniji še ni bilo. To je vrsta travniške vešče, ki je sicer doma v subtropskih in tropskih predelih Afrike. Vešča vsako leto migrira tudi proti Evropi in tako jo je najverjetneje zaneslo tudi v Slovenijo.

Nekateri metulji so zaščiteni
V Kozjanskem parku so doslej odkrili že 26 zaščitenih vrst metuljev in 37 z rdečega seznama ogroženih vrst. Zato nameravajo popise nadaljevati, hkrati pa bodo ozaveščali tudi prebivalce, da bi se biološka pestrost ohranila tudi v prihodnje.

1.020 vrst metuljev v Kozjanskem parku