Rakušev mlin je skoraj povsem pogorel. Ostali so le zidovi. Foto: MMC RTV SLO/Petra Bezjak
Rakušev mlin je skoraj povsem pogorel. Ostali so le zidovi. Foto: MMC RTV SLO/Petra Bezjak
Pogoreli Rakušev mlin bodo rušili

V odločbi je inšpektor občini naložil, da mora odstranitev potekati pod strokovnim nadzorom zavoda za varstvo kulturne dediščine, še pravijo na celjski mestni občini, a poudarjajo, da mnenja omenjenega zavoda še niso prejeli.

Rakušev mlin, ki je bil zgrajen leta 1903 in je bil namenjen skladiščenju, je na začetku oktobra poškodoval močan požar. Ker je ogenj povzročil več resnih konstrukcijskih poškodb, je obstajalo tveganje, da se objekt nenadzorovano in hipno poruši. Kraj, na katerem stoji mlin, so zato zavarovali z mrežo in ograjami, gibanje na njem pa je bilo dovoljeno le pristojnim osebam. Poleg tega so območje varovale varnostne službe, zaprta pa je bila tudi bližnja cesta.

Rakušev mlin je bil leta 2002 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Bil je eden najboljših primerov tipične slovenske industrijske arhitekture na prehodu iz 19. v 20. stoletje.

Stavba je nenadoma zagorela 6. oktobra, požar pa je več ur gasilo približno sto gasilcev. Zakaj je zagorelo, še vedno ni jasno.

Pogoreli Rakušev mlin bodo rušili