Dobitnica tantadruja za igralsko stvaritev 2015: Arna Hadžialjević kot Emma Bovary. Foto: SNG Nova Gorica/Jaka Varmuž
Dobitnica tantadruja za igralsko stvaritev 2015: Arna Hadžialjević kot Emma Bovary. Foto: SNG Nova Gorica/Jaka Varmuž
Teja Glažar
Za svoje ustvarjanje je Teja Glažar že prejela več nagrad, tako za gledališke kot filmske vloge. Leta 2003 je prejela tudi nagrado Franceta Bevka za umetniške dosežke Mestne občine Nova Gorica in leta 2010 še odličje Marija Vera, igralsko priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo. Foto: www.sng-ng.si
Prizor iz Hlapcev
Predstava Hlapci je večplasten projekt: že s predlogo, iz katere izhaja, ves čas vstopa v dialoški odnos, jo prebira in misli na novo, podobno razmerje pa vzpostavlja tudi z nekaterimi prejšnjimi postavitvami tega besedila, bodisi na simbolni ali konkretni, se pravi igralski ravni. Foto: SSG Trst/Luca Quaia

razglasili in ovenčali še dobitnika nagrade za gledališki dosežek 2015, to je predstava Hlapci, in dobitnico za igralsko stvaritev 2015, ki je Arna Hadžialjević.

Slovensko stalno gledališče Trst, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica in Gledališče Koper, se pravi tri primorska gledališča, so ustvarila skupno primorsko gledališko nagrado, s katero želijo izpostaviti in zaznamovati izjemne gledališke stvaritve ter življenjske prispevke posameznikov iz primorskega gledališkega prostora.

Za to potezo so se pred petimi leti odločili umetniški vodje primorskih gledališč: Ira Ratej iz Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, Primož Bebler iz Slovenskega stalnega gledališča Trst in Katja Pegan iz Gledališča Koper.

Figure najrazličnejših žanrov in estetik
Igralka Teja Glažar je članica novogoriškega gledališča že skoraj pet desetletij. Ko je leta 1968 na povabilo takratnega vršilca dolžnosti direktorja in umetniškega vodje Staneta Lebana prišla v Novo Gorico, je imelo gledališče status polpoklicne institucije - pod prodornim vodstvom Jožeta Babiča pa so izpeljali profesionalizacijo novogoriškega gledališča.

V pionirskih časih takratnega Primorskega dramskega gledališča Nova Gorica je Glažarjeva nastopila v povprečju v petih premiernih uprizoritvah na sezono, ob tem pa seveda igrala tudi v ponovitvah iz prejšnjih sezon. V dolgoletnem ustvarjanju je oblikovala več kot sto trideset izvrstnih in samosvojih vlog v gledališču, omeniti pa velja tudi njeno delo v filmih, televizijskih dramah in nadaljevankah.

Pogled na Emmo Bovary "skozi oči čustev"
Arna Hadžialjević vlogo Emme Bovary oblikuje v ostrenju prehoda, ki ga opravi priredba Flaubertovega romana avtorja Nebojše Popa Tasića - od moralističnega pogleda predstavnika družbene moči v osrčje intimnega sveta posameznice, ki nepotešljivo hlepi po odrešitvi iz pustega vsakdana ter dolgočasnega, od privlačne utvare tako oddaljenega življenja. "Njena upodobitev Emme poda neustavljivo iskanje izpolnitve, ki ga gojijo utopične predstave in uničujejo stiki z resničnostjo, ter tako spregovori o enem izmed temeljnih človeških neskladij," je žirija zapisala v obrazložitvi.

Hlapci potrjujejo, da smisel obstaja
Nova uprizoritev Cankarjevih Hlapcev je večplastna, nadvse pretehtano oblikovana gledališki uprizoritev, za katero je poskrbel režiser Sebastijan Horvat. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da "ne gre le za refleksijo usode podvojenega protagonista, temveč tudi ali predvsem za tematizacijo pogojev njene možnosti - to je pravi metagledališki stroj, ki z nekaj preprostimi, toda dognanimi prijemi v premislek gledališča in družbe posrka tudi gledalca, pri čemer ji pomembno pomaga natančno izdelani lik starega Jermana v interpretaciji Radka Poliča. Je upor nesmiseln, umetnost jalova, sprememba nemogoča? Predstava se jasnemu stališču ne izogiba: smisel obstaja."

Vsako leto neodvisni strokovni žiriji izbereta nagrajence; letos so žirijo za nagrado za življenjsko delo sestavljali Dušan Mlakar, Marij Čuk in Majda Suša, žirijo za gledališki dosežek in igralsko stvaritev pa Milena Zupančič, Gregor Butala in Ana Perne. Nagrada je poimenovana po literarnem junaku primorskega pisatelja Cirila Kosmača Tantadruj. Beseda je sicer skovanka s Tolminskega, se pravi iz njegovega rojstnega narečja in pomeni "ta in ta in drugi".