Uprava za pomorstvo je sredstva za nakup novega plovila izgubila zaradi pritožbe enega izmed tistih, ki na razpisu niso bili izbrani. Novo plovilo naj bi tako dobila šele leta 2016. Foto: policija.si
Uprava za pomorstvo je sredstva za nakup novega plovila izgubila zaradi pritožbe enega izmed tistih, ki na razpisu niso bili izbrani. Novo plovilo naj bi tako dobila šele leta 2016. Foto: policija.si

Notranje ministrstvo je podaljšalo razpisni rok za nabavo dveh novih čolnov. Pomorski policisti bodo prihodnje leto dobili dve novi patruljno-reševalni plovili. Ministrstvo za notranje zadeve je objavo za javno naročilo za dobavo in preizkus plovil podaljšalo do 15. januarja. Policisti naj bi oba čolna uporabljali za opravljanje policijskih nalog na morju. Tri četrtine denarja bo iz sklada za zunanje meje prispevala Evropska unija, preostalo pa bo denar iz državnega proračuna.

Zaradi pritožbe brez denarja in čolna
Do novega plovila je hotela priti, s svojimi prihranki, tudi Uprava za pomorstvo. Potrebovali bi hitri čoln za nujne intervencije. Pripravili so razpis, ministrstvo je odobrilo projekt, je povedal direktor uprave Jadran Klinec in nadaljeval: "Prijavili so se trije ali celo štirje ponudniki. Najcenejšega nismo izbrali, ker ni izpolnjeval tehničnih pogojev, ki smo jih predpisali, zato smo izbrali plovilo, ki je ustrezalo vsem zahtevam."
Ponudnik, ki je imel najcenejše plovilo, se z izborom ni strinjal in se je pritožil na Državno revizijsko komisijo. Čeprav je komisija pritrdila notranjemu ministrstvu, je zmanjkalo časa za izvedbo novega razpisa. Direktor Uprave za pomorstvo je dodal: "Ker ni šlo za namenska sredstva, to pomeni, da je treba denar porabiti v tem letu. To je bilo praktično nemogoče. Tako smo izgubili sredstva in čoln."

Novo plovilo za iskanje in reševanje v vseh vremenskih razmerah naj bi dobili v letu 2016, dotlej pa si bodo prizadevali, da bi s prihranjenimi sredstvi vendarle prišli do prepotrebnega čolna za nujne intervencije.

Lado Bandelj, Radio Koper